Absolvoval mnohahodinovou cestu od protinožců až do zmrzlé Ostravy, kam přijel jako hlavní hvězda českých reprezentantů k utkání prvního kola Davisova poháru proti Nizozemsku odvrátit hrozbu baráže a pomoci vybojovat postup do čtvrtfinále.

„Jsem tady, abych týmu pomohl, postoupili jsme a vyhnuli se baráži. Na zápas se moc těším. Věřím, že to bude tenisový svátek," doufá osmadvacetiletý Tomáš Berdych, aktuálně sedmý hráč žebříčku ATP.

Po loňské obhajobě Davisova poháru jste zvažoval, že si dáte od reprezentace pauzu. Nakonec jste ale do Ostravy k utkání prvního kola s Nizozemskem přijel. Jste jediný ze světové desítky, který neodpočívá a dál poctivě reprezentuje…

Zápasy v Austrálii byly vyčerpávající, ale já chci týmu ještě pomoci. Proto jsem přijel. Co bude dál, se uvidí. Momentálně mám v hlavě jen zápas s Nizozemskem. Po dvou letech hrajeme zase v Ostravě před domácím publikem a moc si přeju, abychom ten zápas zvládli, postoupili a vyhnuli se baráži. Pokud vím, tak máme devět výher v řadě. Bylo by krásné tu desítku dorazit právě tady. Na zápas se moc těším. Věřím, že to bude tenisový svátek.

Český daviscupový tým táhnete už řadu let. Cítíte, že je na čase si odpočinout? Už vzhledem k náročnosti sezony…

Myslím, že jsem to nějakého takového stavu za dobu, kterou jsem českému týmu věnoval, dospěl. Vlastně jsem si zažil v posledních dvou letech to nejlepší z mé dosavadní tenisové kariéry. Myslím, že po dvou vítězstvích v Davis Cupu je správné rozhodnutí věnovat více týdnů osobní kariéře a vylepšování postavení na žebříčku.

Když vezmete poslední dva roky a finálové triumfy. Co jste pro ně musel udělat?

Ono nejde jen o čtyři týdny věnované každoročně Davis Cupu, ale i o týden po něm. Člověk je z toho víkendu tak vyřízený, že není připravený se plnohodnotně vrátit do kolotoče turnajů. Ostatní hráči tohle v takovém rozsahu neabsolvují, mají většinou volno a prostor na sobě pracovat. A tohle mi může v sezoně chybět. Co jsem zaregistroval, tak jsem jediný z první desítky, který bude letos první kolo hrát.

Vrátil jste se z Austrálie, kde jste na prvním grandslamu sezony došel až do semifinále. Měl jste čas mrknout se na boj o titul mezi Nadalem a Wawrinkou?

Ze začátku jsem to měl puštěné, chvíli jsem to sledoval. Pak jsem měl nějaké věci, které jsem musel udělat, dovyřizovat, takže úplně celé jsem to neviděl. Samozřejmě jsem chytl pro někoho šťastný, pro někoho nešťastný moment, kdy si Rafa (Nadal) udělal něco se zády. Pak se tam snažil na kurtu jen přežít. I to se stane. Stan (Wawrinka) vyhrál ale zaslouženě.

Co se vám v tu chvíli honilo hlavou? S Wawrinkou jste prohrál v semifinále o pár míčů, chyběl kousíček. Vzhledem ke zranění Nadala to vyřazení mrzí jistě ještě víc. Španěla byste předpokládám taky porazil ve stavu, v jakém pak byl…

Souhlasím s tím, že chyběl kousek, ale pořád jen k tomu porazit Wawrinku a postoupit do finále. Tím by to končilo. Teda jen do doby, než by se rozehrál finálový zápas. Rozhodně se na to nedívám tak, že kdyby to vyšlo, tak by se Nadal i během našeho finále zranil, a o to by to byla větší šance na titul. Každý zápas je jiný, stejně jako veškeré okolnosti. Řešit můžu jen to, že zápas s Wawrinkou nedopadl. Nic jiného.

Už jste si ten zápas stačil v hlavě podrobně rozebrat? Při porážce 3:6, 7:6, 6:7, 6:7 byl poměr míčů 142:143. Těsněji to dopadnou nemohlo…

On výborně servíruje, k tomu má ještě skvělou mezihru. A to je na kurtu strašně znát. Není to tak, že je to jen servisman. Za poslední dva nebo tři zápasy jsem ho brejknul snad jen jednou, což je hodně málo na to, aby člověk mohl pomýšlet na vítězství. I tak to ale nakonec mohlo stačit. Kdyby se jeden dva tie-breaky sešly, mohlo to dopadnout dobře. Nejsem ale z té porážky přepadlý. Naopak. Beru to tak, že je pořád na čem pracovat, zlepšovat se. Sám Wawrinka ukázal cestu, že se dá hrát i s těmi absolutně nejlepšími a urvat na jejich úkor grandslamový titul, což je hodně povzbuzující.

Ještě poslední věc. Jak bojujete po přesunu z Austrálie do Česka z padesátistupňovým rozdílem?

Právě teplotní rozdíl, to je největší šok. Už jsem to ale několikrát zažil. Musím si na to hlavně rychle zvyknout. Teď si tady povídáme v hale a mám z toho dobrý pocit, protože je tu teplo. To je dobré. Navíc je vždy méně náročné zvykat si na změnu času a podmínek po přesunu z Austrálie do Česka než opačným směrem. Co mám zkušenosti, trvá to dva, maximálně tři dny, než to je úplně v pohodě.