Sedmadvacetiletý hráč tak už počtvrté okusí atmosféru evropského šampionátu. Z toho potřetí šampionátu družstev. Debutoval v roce 2010 v Ostravě a má na tento turnaj vzpomínku z nejcennějších - bronzovou medaili ze soutěže družstev. "Tehdy jsem nenastoupil ani k jednomu zápasu, ale byl jsem členem družstva. Byl to nádherný šampionát, na který dodnes rád vzpomínám. Je to navíc poslední mužská medaile z mistrovství Evropy," připomněl během soustředění v Ostravě.

Po přesunu extraligového klubu z Havlíčkova Brodu na sever Moravy byl vloni společně s šéfem klubu Petrem Korbelem jediným hráčem, který zůstal z veleúspěšného týmu. A určitě udělal dobře, protože se v krátké době stal nezbytnou součástí úřadujícího mistra. "Byla to opravdu úspěšná sezona. Dařilo se mi na mezinárodních turnajích, postoupil jsem v dubnu na Slovenia Open do semifinále, pak jsem v play off extraligy neprohrál ani jeden zápas. Ani začátek nové sezony nebyl špatný, postoupil jsem v Bulharsku do hlavní soutěže a v Olomouci na Czech Open jsem po výhře v kvalifikační skupině prohrál v předkole. To mě mrzelo. Ale nominace na mistrovství Evropy je krásnou třešničkou na dortu a odměnou za skvělý rok. Jsem moc rád."

Stolní tenis. Ilustrační foto.
Na Czech Open v Ostravě se utkají handicapovaní stolní tenisté z 29 zemí

Český tým mužů nepostoupil z kvalifikace do elitní divize a bude v Lucembursku hrát pouze o umístění na 17. - 32. místo. Na medaile musí tentokrát úplně zapomenout. Podle slov Tomáše Treglera to však není vůbec důležité, jde o významný turnaj, na němž hráče čekají těžká a kvalitní utkání. "Takhle se na to opravdu nemůžeme dívat. Systém příštího mistrovství ještě není zdaleka jasný, takže my budeme bojovat o co nejlepší umístění. To pak bude důležité pro nasazení na dalším šampionátu nebo přinejmenším do další kvalifikace. Určitě nebude chtít nikdo prohrát ani jeden zápas. Pro mne osobně je to navíc na začátku nové sezony další akce, na které mohu změřit síly se silnými soupeři. Je to důležité i směrem k Lize mistrů, která začíná dva týdny po šampionátu a je to pro mne asi to nejdůležitější do konce tohoto roku. Z klubového úhlu pohledu samozřejmě. Takže budu rád za každou příležitost."

Zatímco z bronzového ostravského družstva v roce 2010 zůstali pouze Tomáš Tregler s Dmitrijem Prokopcovem, o čtyři roky později v Lisabonu už s touto dvojicí hrál také Tomáš Konečný. Letos k této trojici přibyli Jakub Kleprlík a Tomáš Polanský. "Já si myslím, že bychom reálně mohli hrát o dobré umístění, kdybychom byli v první divizi. Ale realita je jiná. Máme vyrovnaný tým a dobrou partu, všichni si rozumíme a těšíme se na společný souboj s evropskými týmy," dodává český reprezentant.

Nominace na ME v LucemburskuMuži: Tomáš Konečný, Dmitrij Prokopcov, Tomáš Tregler, Tomáš Polanský, Jakub Kleprlík. Trenér: Jindřich Panský
Ženy: Iveta Vacenovská, Hana Matelová, Renáta Štrbíková, Dana Čechová. Trenér: Jaroslav Kunz.

 

Petr Tomašák válí v Dolních Datyních.
TIP LIGA má před sebou čtvrté kolo: Jak tipuje Deník a fotbalista Petr Tomašák?