Pod vysokou sítí se hrálo o extraligové body a také pro charitu. Ostravští volejbalisté i letos podpořili děti vyžadující okamžitou pomoc. Pro zařízení Náruč při Diakonii ČCE v sobotu získali 31 480 korun a v derby na palubovce porazili Havířov 3:0.

„Pomoc bude na tom pravém místě, kde je potřebná," byl spokojen manažer Tomáš Zedník a upřesnil, komu je určena. „Většina dětí jsou těžké sociální případy, které matky nechají na ulici a do zařízení je pak přivede například policista. Někdy je to fakt děs a hrůza," posteskl si nad osudy odložených dětí Zedník, otec tří dcer. „Prostředí, ve kterém žijí v Náruči, je fajn, a každá koruna jim pomůže. V téhle akci, kterou jsme pořádali podruhé, bychom rádi pokračovali dál," vysvětlil manažer VK Ostrava.

Loňská částka 19 210 korun pro děti v zařízení při Diakonii ČCE byla v sobotu překonána. Od 550 diváků se za vstupné na derby vybralo 8880 korun. „Akci si vzal za své i náš hlavní partner VOKD a věnoval deset tisíc," prozradil Zedník.

Volejbalisté dražili dresy. Největší zájem byl o „dvojku“ Jana Václavíka, za 3200 korun dres vydražil Richard Mauler starší.

Druhou nejvyšší sumu 9600 korun vynesla dražba dresů základní šestky a libera VK Ostrava. Začalo se na pětistovce, za kterou se prodala osmička nejmladšího hráče, 21letého smečaře Adama Záhorského. Šestnáctka blokaře Širokého byla o dvě stovky dražší. „Jsem rád, že dres někdo koupil, byl to neznámý pán," usmál se Tomáš Široký, ale mluvit se mu moc nechtělo. „Nedivte se, přišel dnes o minutku později na sraz před zápasem a musel zaplatit pokutu šedesát korun," práskli na něho spoluhráči.

Sobotní derby bylo tečkou za základní částí extraligy volejbalistů

Dres se šestkou a jménem Haník vydražila jedna z divaček za osm stovek. „Děkujeme všem, kteří přihazovali, bylo to na dobrý účel," radoval se nahrávač Zdeněk Haník. Dvanáctka smečaře Dominika Fořta vynesla jedenáct set a sedmička univerzála Petera Michaloviče šestnáct set korun. Při této aukci zvedl ruku i trenér Zdeněk Šmejkal. „Šlo mi o to, aby se vybralo co nejvíc peněz. Dres nepotřebuji, dal bych ho lidem, které jsem přebil, ale nakonec si to vydražili sami," vysvětlil svůj zájem ostravský kouč. „Koupila ho nějaká cizí slečna, viděl jsem ji poprvé, ale peníze jdou na správnou věc," měl radost slovenský reprezentant Peter Michalovič.

Největší zájem byl znovu o dvojku, kterou nosí libero. Před rokem se prodala za 2100, teď za 3200 korun. Obě získal Richard Mauler. „Připadalo mi hloupé licitovat o dres vlastního syna, takže jsem třináctku vynechal a počkal si na Honzu Václavíka. Je to můj oblíbený hráč, mám ho rád jako kluka i jako důležitou součást týmu. Podstata akce je, abychom pomohli dětem, po sezoně jim ty dresy dám," prozradil Richard Mauler starší. Třináctka jeho syna Richarda, kapitána VK Ostrava, se prodala za sedmnáct stovek.

Tisícovku nečekaně věnoval i jeden divák. „Nevím, kdo to byl. Rozhodl se tak při odchodu z haly, kdy už byly všechny dresy vydražené," poděkoval Zedník neznámému dárci. Do sbírky přispěla i vedoucí mažoretek, jejichž vystoupení vyplnila přestávky v zápase. „Vyhrála večeři v hodnotě dva tisíce korun a své ceny se vzdala ve prospěch dětí z Náruče," ocenil její gesto manažer.

Druhá vylosovaná divačka získala cenu útěchy romantickou večeři pro dva, kterou věnoval masér týmu. Domů si odnesla malý balíček. Co v něm bylo? „Dvě čajové svíčky, sirky a dvě čínské polívky. Romantická večeře pro dva, ne? Ale omluvil jsem se jí za to, snad to vzala jako legraci," už tradičně masér Stanislav Šereda rozesmál všechny účastníky akce, mezi nimiž byly i děti z Náruče.

Volejbalisté dražili dresy. Největší zájem byl o „dvojku“ Jana Václavíka, za 3200 korun dres vydražil Richard Mauler starší.

Sobotní derby bylo tečkou za základní částí extraligy volejbalistů

Ostravu čeká ve čtvrtfinále Zlín, Havířov konec sezony

Volejbalisté Ostravy v závěrečném zápase základní části extraligy porazili v sobotu doma Havířov 3:0, celkově skončili pátí a ve čtvrtfinále play-off se utkají se čtvrtým Zlínem.

Pro jejich regionálního soupeře, který v tabulce klesl z osmého na nepostupové deváté místo, sezona skončila.

Ostrava měla na kontě o jednu výhru víc než šesté ČZU Praha a k uhájení páté příčky jí stačilo v derby získat jeden bod. S oslabeným Havířovem moc práce neměla, získala všechny tři.

„Propastný rozdíl ve výkonech družstev byl zapříčiněn tím, že soupeři chyběl nahrávač Duda. Utkání se tak změnilo ve formalitu," konstatoval Zdeněk Šmejkal, trenér domácích.

Havířovská opora poprvé v sezoně sledovala utkání z lavičky. „Bylo to zvláštní," přiznal Ivan Duda a dodal, že už tři týdny ho bolestivě trápí zápěstí pravé ruky. „Stále se to stupňuje, takže jsem nechtěl riskovat," vysvětlil první nahrávač hostů.

Šanci proto dostal 23letý David Fajkus. „Snažil se, na nahrávce neudělal moc chyb, ale šlo také o vedení celého utkání i ostatních kluků, a v tom byla ztráta citelná," připomenul havířovský trenér Jakub Zvolánek, že druhý nahrávač zatím v extralize moc zkušeností nezískal.

Sobotní derby bylo tečkou za základní částí extraligy volejbalistů

„Bylo na starších hráčích, aby Fajkusovi trochu pomohli, ale to se nestalo, nechali ho v tom vykoupat," postřehl kouč Ostravy. „Pravda je taková, že náš kádr je dost úzký a zdravotní problémy mají na konci sezony i další kluci," konstatoval Zvolánek.

Přesto hosté na začátku dalších dvou setů vedli o dva, respektive tři body.

„Náš výkon nebyl moc přesvědčivý, ale na Havířov stačil," připustil domácí smečař Richard Mauler pár zakolísání. „Jsme v zápasovém tempu, tak ho zkusíme udržet. Myslím, že se Zlínem bychom mohli hrát vyrovnaně," myslí už ostravský nahrávač Zdeněk Haník na soupeře ve vyřazovacích bojích.

Čtvrtfinále play-off se hraje na čtyři vítězství a odstartuje ve středu 20. a ve čtvrtek 21. března ve Zlíně, v hale Ostravy se bude hrát v neděli 24. a v pondělí 25. března. Další dvojice tvoří Liberec Benátky, České Budějovice Brno a Příbram ČZU Praha.

Poslední skončilo v základní části Ústí nad Labem, a pokud svaz nezruší plán na zúžení extraligy, sestoupí rovnou do I. ligy.

Výsledky 22. kola extraligy volejbalistů:

VK Ostrava - SKV Havířov 3:0 (11, 19, 16).

Rozhodčí: Trumpeš a Kostka, čas: 66 min., diváků: 550. Nejvíce bodů: Michalovič 13, Záhorský 9, Mauler a Široký po 8 Kramár 10, Hukel 7.

Ostrava: Wolff, Michalovič, Záhorský, Široký, Haník, Mauler, libero Václavík Dvořák, Fořt, Lach, Karásek. Trenér: Šmejkal.

Havířov: Fajkus, Hukel, Kotas, Kramar, Neusser, Srkal, libero Dohnal Šoltys, Holiš. Trenér: Zvolánek.

Další utkání:

Příbram - Liberec 0:3 (-19, -20, -17),

Staré Město - Zlín 0:3 (-15, -21, -16),

Benátky nad Jizerou - Ústí nad Labem 3:0 (23, 14, 21),

Odolena Voda - ČZU Praha 3:1 (-24, 23, 21, 20),

Brno - České Budějovice 1:3 (-22, -25, 22, -18).