„Druhým domovem naší rodiny se staly tenisové kurty v Petrových sadech v Košicích. Tam jsme vyrůstali,“ popisovala teta známé česko-slovensko-švýcarské tenisové profesionálky Martiny Hingisové. Sajdaková podle svých slov přebrala v MHS „rodinnou štafetu“ po své sestře Martě Remetejové, jež už před několika lety překročila osmdesátku.

Včera se ovšem košické tenistce nedařilo, prohrála se zástupkyní pořádajícího porubského obvodu Janou Jaskovou i budapešťskou hráčkou Antal Désensé.

„Beru to jako hru, relaxaci. Olympiády pro seniory se účastním moc ráda, potkávám se s přáteli, panuje tady příjemná atmosféra,“ popisovala Sajdaková. Po letošním ročníku je její tenisová bilance v MHS následující čtyřikrát třetí, dvakrát druhá a třikrát první.

Louka v zadní části Komenského sadů v Ostravě.
VIDEO: Netradiční VIP louka v centru Ostravy budí pozornost

Její bratr táta Hingisové nicméně nenašel na porubském kurtu konkurenci. Oba mače vyhrál 6:0. „Najít odpovídajícího protivníka v jeho kategorii bude velice těžké. Leda, že bychom příště pozvali našeho slavného rodáka Ivana Lendla,“ nechal se slyšet starosta obvodu Petr Mihálik.

Jasková, která porazila Slovenku, ale nestačila na Maďarku, měla přitom na letošních MHS na výběr ze dvou disciplín. Kvalifikovala se totiž jak v tenise, tak v bowlingu! „Kdyby se nehrálo všechno v jeden den, šla bych i na ten bowling. Tenis je ovšem moje srdeční záležitost, takže nebylo o čem přemýšlet,“ vysvětlovala. Že hrála proti příbuzné slavné Hingisové, ji nijak nevzrušovalo. Brala to jako úplně normální utkání.

„Tenisu se věnuji od svých dvanácti. Momentálně jsem v kategorii nad pětašedesát let na čtyřiačtyřicátém místě světového žebříčku. Je nás tam na pět stovek,“ upřesnila Jasková. Turnajů pro seniory či veterány se účastní pravidelně (letos vyhrála mj. v Katovicích či Liberci). Na MHS byla popáté a porážku zažila poprvé. „Neodradí mne to, příště do toho jdu zase, zkusím tenis a opět asi bowling či stolní tenis,“ doplnila.

Senioři z Ostravy-Poruby, Košic-Jihu a Budapešti XIII změřili své síly kromě tenisu také v bowlingu, šipkách, ping-pongu či plavání. Družstva čítala osmnáct závodníků, každou disciplínu absolvoval vždy někdo jiný. Maďaři byli nejúspěšnější, zvítězili pětkrát, Češi třikrát, Slováci dvakrát.

Kukuřičné bludiště u Staré Bělé nabízí asi tři kilometry propletených cest.
Ostrava zřejmě o své kukuřičné bludiště přijde. Je údajně nejhorší ze všech!