Další cesty jsou dvě: buď vysloví svůj souhlas s reorganizačním plánem a firma bude dál fungovat, nebo společnost pošlou do konkurzu. To by znamenalo s největší pravděpodobností okamžitý konec těžby.

Pokud zvítězí první varianta, oddechnou si především tisíce horníků, kteří jsou u OKD zaměstnaní, stejně jako dodavatelé těžební společnosti. Pak by měla následovat změna vlastníka. Součástí reorganizačního plánu je převod akcí společnosti OKD na státní podnik Prisko, který má být jejím novým vlastníkem.

Razíme cestu se jmenuje program pro bývalé horníky, kterého se účastní i Martin Adamec (vlevo) a Rostislav Rozbroj.
Jak se z horníků stávají ajťáci

Dohodli se na tom zástupci ministerstva financí, pod které Prisko spadá, s vedením těžařské firmy. Aktiva OKD, tedy činné doly a zaměstnanci, by měli být převedeni pod již vzniklou společnost OKD Nástupnická.

„Do nové společnosti bude převeden provozní kapitál, mezi který patří i zařízení jednotlivých šachet a stroje a také zaměstnanci společnosti,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Věřitelé, kteří budou o dalším osudu OKD a tím i tisíců jejích zaměstnanců a jejich rodin rozhodovat, doufají, že pokud nechají firmu "žít", domohou se tak aspoň zlomku pohledávek, které vůči zkrachovalé OKD mají. Žádný velký „vývar“ ale čekat nemohou. Předpoklad je, že zpět získají maximálně 2,59 procent hodnoty své pohledávky.

Vedle insolvenčního řízení se vede na mezinárodním poli také spor insolvenčního správce a britské CitiBank ,která žádá uznání své pohledávky vůči OKD v hodnotě 10 miliard korun.

Ředitelství OKD. Důl Darkov v Karviné.
Státní podnik Prisko koupil zkrachovalé OKD