Je libo Kleopatru s karamelem, mandlový košíček, nebo pistáciový marcipán? To jsou jen některá z čokoládových lákadel nabízených v ostravských pralinkárnách.

I když je jejich cena vyšší než u čokolády, která je k sehnání v běžných obchodech s potravinami, lidé je vyhledávají. „Zákazníků neustále přibývá, a to ani nemluvím o Valentýnu nebo o Vánocích. V takové době berou naši prodejnu doslova útokem, krize nekrize,“ pochvalovala si vedoucí prodejny belgických pralinek v nákupním centru Avion Shopping Park Andrea Sivková. Lidé prý nejčastěji kupují pralinky jako dárek, ale berou si je i jen tak, třeba ke kávě.

„Je to praktické – stačí vědět, jestli má někdo rád bílou, mléčnou, nebo hořkou čokoládu. Myslím si, že kvalitní čokoláda je dárek, který potěší každého,“ řekla dvaadvacetiletá studentka, která do obchodu zrovna mířila. Dodala, že sama by dala přednost sladkému dárečku před hrnkem, který dostává skoro každý rok.

Ručně vyrobené pralinky se dovážejí z Karlových Varů. Výrobce má certifikát belgické značky Callebaut, který zaručuje jejich kvalitu. Přímo v prodejně se pak čokoládové bonbonky balí do dárkových krabiček a různě aranžují. A které kousky jsou nejoblíbenější? Muži prý dávají přednost pikantní čokoládě s chilli nebo pepermintem, ženy si raději vychutnají hořkou čokoládu.

ANDREA WANTULOVÁ