Do projektu Čerstvá kohoutková? Stačí říct! se zapojilo přes šest set podniků po celé republice.

Ostravsko si ale zatím v propagaci vody z kohoutku bude muset pomoct samo. Ve většině ostravských restaurací ale kohoutkovou vodu ochotně donesou.

„Bereme to jako službu zákazníkům a určitě neuvažujeme o tom, že bychom vodu z kohoutku zpoplatnili. K polednímu menu přidáváme džbánek s vodou a citronem a vodu dáváme ke kávě," nechal se již dříve slyšet Ondřej Slováček z restaurace Ruby Blue ze známého hotelu v ostravské Stodolní ulici.

Projekt v Ostravě nebude

Rozšířit povědomí o vodě z kohoutku se společnosti Veolia Voda daří. Zatím ale pouze v regionech, kde fungují její dceřiné společnosti.

„Je to vcelku logické, protože tam ručíme za kvalitu vody. Nemůžeme dávat zdarma karafy a rozbory vody tam, kde nejsme. Vůbec nám ale nevadí, když si další vodárny celý projekt převezmou a půjdou v našich šlépějích. Pomůže to kohoutkové vodě, a o to jde," uvedla tisková mluvčí společnosti Veolia Voda Marcela Dvořáková.

Podle tiskové mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací není možné v moravskoslezské metropoli rozjet projekt podobné velikosti. „Máme několik myšlenek na podobné akce, zatím jsou ve stadiu mapování nákladů jak rozšířit povědomí o kohoutkové vodě. Problém je v tom, že se s firmou Veolia nemůžeme rovnat, takže si propagaci podobného měřítka nemůžeme dovolit," vysvětlila tisková mluvčí s tím, že poslední osvětovou aktivitou o kohoutkové vodě bylo osvětové video pro děti základních škol. „Kohoutková voda je několikrát levnější než voda balená, přitom je srovnatelné kvality a hlavně je šetrnější k životnímu prostředí," uzavřela Gavendová.

Anketa: Uvítali byste, kdyby se v restauracích podávala také voda z kohoutku?

Helena Weissová, 22 let, Bartošovice:

Určitě bych to uvítala. Pít vodu z kohoutku je podle mě lepší než kupovat drahou kolu. Myslím si, že vám ji tady v restauracích dají, když o ni požádáte.

Hana Kremrová, 65 let, Ostrava:

Ano, uvítala bych kohoutkovou vodu zdarma. Nevím, jak to chodí v ostravských restauracích, ale v zahraničí je to standard. U nás je to všechno byznys. Tady nedostanete vodu ani ke kávě.

Martina Šafratová, 26 let, Dolní Lutyně:

Je to podle mě dobrý nápad, protože vodu z kohoutku piji ráda. Na požádání mi ji většinou v restauracích přinesou, ale nejdříve vždy nabídnou placené minerálky.

Taras Nazarenko, 24 let, Ostrava:

Kdybych věděl, že je čistá a nezávadná, určitě bych toho využíval. V okolí žádnou restauraci neznám, která by kohoutkovou vodu podávala zdarma a sama od sebe.

Josef Bakura, 75 let, Vrbice:

Myslím si, že je to dobrý nápad. Já osobně o žádné ostravské restauraci, která to tak má, nevím. Navštěvuji spíše hospody.

V ulicích Ostravy se ptala Jana Lichá a Jitka Holčáková


Přečtěte si také: Pivo z tanku čepují i ostravské hospody. Tipy Deníku na TOP 10