Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

"Není ta situace jasná, nicméně legislativně už to nejde rychleji než 1. 5. 2017, takže očekávejme, že by to mohlo být v příštím roce až v druhé polovině," řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

OKD je od června v úpadku

Zavření dolu má být součástí reorganizačního plánu, který připravuje vedení firmy. Schvalovat ho bude věřitelský výbor.

"Co je jasné, že už spousta lidí chce odejít samo, a proto jsme se dohodli se zaměstnavatelem, že umožníme těm, kteří chtějí odejít, aby odešli z organizačních důvodů, to znamená s maximálním odstupným šestinásobku. Domníváme se, že by to bylo částečné řešení dnešní situace," řekl Pytlík. Už dříve uvedl, že v dole je vysoká absence. Podle kolektivní smlouvy by horníci měli nárok na dvanáctiměsíční odstupné.

"Šlo by pouze o dobrovolné odchody. My očekáváme, že v té první vlně by byl zájem kolem 160 lidí," řekl odborář.

Šlo by podle něj o zaměstnance, kteří už si našli jiné zaměstnání. Šachtu by jejich propuštění přišlo asi na 34 milionů korun. Věřitelský výbor zatím o návrhu nerozhodl. "Je potřeba celou tu situaci vysvětlit, proč už chceme propouštět, když ještě není rozhodnuto o Paskovu," řekl Pytlík.