Symbolický poslední vozík sice vyjede až v pátek 7. dubna, poslední pravidelná směna ale z dolu vyfárala dnes brzy ráno. Vytěžené uhlí se ještě dostane do úpravny, kde se vypere a roztřídí do jakostních kategorií. Od počátku dobývání na počátku 70. let minulého století až do konce roku 2016 zde horníci nakopali přes 46 milionů tun vysoce kvalitního uhlí. Další už nepřibude.

Končí tím i dobývání suroviny v ostravské části dřívějšího Ostravsko-karvinského revíru. Dosud v Důlním závodě 3, jak se důl oficiálně nazývá, pracovalo přes 1300 lidí. Po dnešku jich bude zhruba o tisíc méně. Zbytek bude pracovat na vyklízení strojů a zařízení, které najdou své další uplatnění na ostatních šachtách v revíru OKD, a na technické likvidaci dolu. „Vedoucí úseku oslovovali jednotlivé lidi, já na dole zůstávám. Zatím nevím, na jak dlouho. Někdo říká, že to bude do konce června, ale věřím, že s útlumem to bude práce na delší dobu," řekl jeden z horníků, který nechtěl být jmenován, redakce ale jeho jméno zná.

Čtěte také: Poslední vozík s uhlím vyjel v Ostravě před 20 lety

„Tým konzervačního režimu bude v podzemí zajišťovat nezbytné technické práce a kontrolní činnost, které s útlumem dolu a zajištěním bezpečnosti úzce souvisejí. Jedná se především o větrání, odvodňování, demontáž strojů a zařízení a postupné uzavírání jednotlivých částí dolů dle projektu TPL (technický plán likvidace), který se v současné době zpracovává do finální podoby," uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

S koncem dolu se mnozí pracovníci i v posledních době stále těžko smiřovali. Někteří opustili Důl Paskov s několikadenním předstihem, protože si vybrali dovolenou, na kterou měli nárok.

Ještě v roce 2013 pracovalo v dole 2 500 zaměstnanců OKD, k tomu byla navázána další místa. Společnost OKD už tehdy ale chtěla důl zavřít, protože prodělával a podle firmy táhnul ke dnu celé odvětví. Po dohodě s vládou nakonec těžba pokračovala. Na základě návrhu představenstva OKD schváleného věřitelským výborem loni v listopadu bylo rozhodnuto, že definitivní konec těžby připadne na dnešek. Díky dobrým výsledkům v těžbě a příznivým cenám uhlí se hospodaření dolu podařilo v posledních měsících stabilizovat, na rozhodnutí o konci těžby to ale nemohlo mít vliv.

OBRAZEM: Na Karvinsku dotěžila další šachta. Tentokrát Důl 9. květen

Co bude s končícími zaměstnanci dál? Firma předpokládala, že až pět set z nich přejde do karvinské části revíru. Kvalifikovaní pracovníci tam jsou potřeba. K přesunu na karvinská pracoviště však nepřiměla dostatečný počet lidí ani motivace v podobě až osmdesátitisícového příspěvku. Do poloviny března ale této nabídky využilo jen dvě stě lidí. Předseda odborů Jaromír Pytlík zdůvodnil nízký zájem o přechod zaměstnanců na Karvinsko vyšším věkovým průměrem, podlomeným zdravím horníků a úrovní platů, které už nejsou v náročných podmínkách v podzemí a třísměnném provoze nijak lákavé, stejně jako nastávající útlum těžby uhlí.

Zájem byl o rekvalifikaci, hlavně o kurzy na získání řidičských průkazů skupiny C, D, T a profesních průkazů. Práci nabízejí také ostatní průmyslové podniky v regionu. Další skupina Paskováků ale vsadila na odstupné a sociální programy se státními příspěvky. Podstatná část zaměstnanců má kolem 50 let, oddělané šichty jim zaručují dřívější odchody do důchodu.

VIDEO: Trhavina poslala k zemi těžní věž Dukly

Zdroj: Youtube