„Vše je nyní o přízni počasí. Dovolí-li to povětrnostní vlivy, chtěli bychom mít halu do poloviny prosince pod střechou," nechal se slyšet spolumajitel pekárny Pavel Hruzík, jenž Deníku exkluzivně ukázal provoz, kde k havárii došlo.

Kotel, v jehož olejovém systému nastala exploze, odstranili. Místo něj zde začali stavaři zdít nové příčky. Zmizely i některé z nosníků výrobní haly. Naopak linka zůstala prakticky v celku; pod zakrytím, přičemž z pecí nikdo poslední várku nevytáhl…

„Po tom pekle je tady spousta práce. Jsou poškozené stroje i část podlahy. Škodu ještě nemáme přesně vyčíslenou. Domníváme se, že se vyšplhá nad stomilionovou hranici," podotkl Hruíek s tím, že na sanaci a opravy povolají až deset dodavatelů.

Nad termínem obnovením výroby spolumajitel pekárny spekulovat nechtěl. „Logicky je naším přáním, abychom pekli co nejdříve. Ale snad už během února bychom mohli provádět první technologické zkoušky s opraveným vybavením," konstatoval.

Výbuch a požár způsobil zřejmě problém v olejovém hospodářství vyhřívajícím pekařské pece. „Olej zahřívající se až na 300 stupňů Celsia ale údajně nehořel. Příčinu sami neznáme, vyšetřovatelé říkali, že to potrvá nejméně tři čtyři měsíce," dodal Hruzík.

K propouštění není důvod

Hruška, jak její vedení avizovalo, v přímé souvislosti s požárem nepropustila žádného zaměstnance. „Nenastaly k tomu důvody. Naopak, my jsme za ty lidi rádi! Kde bychom potom sháněli 250 zaučených pracovníků?" prohlásil Karel Hruzík, jenž společnost v roce 1991 spoluzakládal (a poté ji předal synu Pavlovi). Někteří pekaři jsou podle něj doma na 60 procentech platu, část jich dočasně dělá ve skladech či prodejnách a ostatní pomáhají zajišťovat náhradní výrobu pečiva pro obchody řetězce Hruška v pekárnách Penam v Martinově, Pekaři a spol. v Porubě či Illík v Bílovci.