VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští: Loňský rok byl bídný. Skončilo nejvíce restaurací od roku 2008

Ostrava - Nejhorší za posledních pět let, tak hodnotí uplynulý rok 2012 Zdeněk Blinka, šéf ostravského Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR (UNIHOST). 

8.1.2013 12
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jan Jireš

Podle šéfa ostravského UNIHOST loni skončilo podnikání v našem kraji nejvíce restaurací od roku 2008.

„Přesná čísla sice ještě k dispozici nemáme, ale podle našich zjištění hodně provozovatelů restaurace či hospody muselo zavřít. Nad dalšími visí velké otazníky. Sice zůstaly, ale třeba i dvakrát za rok se změnil jejich provozovatel. Ti zkušenější, co v oboru dělají dlouhé roky, dobře vědí, že dosahovat takových tržeb, aby to umožnilo restauraci držet nad vodou, je rok od roku obtížnější. Zvláště v posledních letech, kdy lidé řeší hlavně to, aby uživili rodinu. Je pak jasné, že se omezují a takzvaně zbytné služby si tolik nedopřávají. To platí samozřejmě i o návštěvě restaurací a hospod," vysvětluje důvody Zdeněk Blinka.

Jak dodává, v praxi se to projevuje tak, že lidé spotřebují za stejnou dobu strávenou v restauraci třeba polovinu toho, co ještě před čtyřmi pěti lety. „Místo tří až čtyř piv za hodinu a půl nyní dají jedno, maximálně dvě," dává příklad šéf UNIHOST.

Prohibice?

Když se ptám, jaký vliv měla na restaurace loňská podzimní prohibice, odpovídá Zdeněk Blinka bez delšího rozvažování. „Prohibice jen prohloubila to, o čem jsem mluvil. Pro některé provozovny to mohl být poslední hřebíček. U dalších restauratérů ale až tak zásadní vliv mít nemusela. To je provozovna od provozovny různé," míní.

V Hospůdce U Köhlera v centru Ostravy se domnívají, že prohibice sice provozovatelům neprospěla, ale zase netrvala až tak dlouho, aby byla pro restauratéry likvidační. „Kdyby tu prohibici drželi až do Vánoc nebo ještě déle, tak to by už byl velký problém," uvedli ve známé ostravské restauraci.

Také Rudolf Dvořáček, majitel stejnojmenné restaurace ve Slezské Ostravě, říká, že prohibice určitý vliv měla. „I dneska si lidé dávají tvrdý alkohol málo. Občas někdo irskou, ale hodně jich má z tvrdého pořád strach," přidal svou zkušenost majitel restaurace U Dvořáčků.

Podle jeho zkušeností sice uplynulý rok nebyl úplný propadák, ale na druhé straně ani žádná sláva. „Hodně lidí musí už dost přemýšlet, kde mohou nějakou korunu ušetřit. U nás se to projeví v tom, že lidé, kteří hodně chodí na oběd, svou porci rychle snědí, maximálně si dají k zapití kofolu a jdou pryč. Když přijdou chlapi na pivo, tak jich nevypijí za dvě hodiny čtyři nebo pět, ale většina si dá dvě, maximálně tři," vysvětluje Rudolf Dvořáček.

Recept na úspěšnou restauraci

Podle šéfa UNIHOST Zdeňka Blinky je velké plus, pokud restauratér podniká ve svém a nemusí platit nájem. Důležitou roli hraje i umístění restaurace a také to, jestli je u ní parkoviště.

„Restaurace, která má vlastní salonek minimálně pro třicet lidí, to je další plusový bod. Může pořádat různé společenské akce, jako jsou svatby, oslavy narozenin a další. Hodně restauratérů pořád ještě doplácí na nešvar, který pamatujeme ještě z provozoven z dob socialismu. Tedy na nesoulad provozních prostor s těmi výrobními, včetně skladů. Pokud má někdo malou hospůdku a sklady málem pro hotel, tak jej ždímají vysoké náklady za energie i další," objasňuje Zdeněk Blinka.

Rychle dodává, že základem pořád zůstávají kvalitní služby i dobrá kuchyně.

Bude se zdražovat?

Oslovení restauratéři míní, že to bude provozovnu od provozovny odlišné. „To zvýšení DPH o jedno procento by až tak zásadní vliv mít nemělo. Na druhé straně už provozovatelé restaurací jsou na hraně a mírnému zdražení se nevyhnou. To platí i pro pivo. Pokud pivovary zvýší cenu, může jít nahoru o korunu až dvě za půllitr i cena piva," odhaduje majitel restaurace v centru Ostravy. V některých provozovnách, jak Deník zjistil, už půllitr piva zdražili o dvě koruny.

Autor: Břetislav Lapisz

8.1.2013 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:
Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto
18

Agresivních pacientů stále přibývá, někteří vyhrožují, další dokonce útočí

I. liga, 4. kolo, FC Baník - FK Teplice: 3 : 3, na snímku uprostřed Milan Baroš, vpravo Aleksandar Šušnjar
32

Baník předvedl parádní obrat, nakonec ale o výhru přišel

V pondělí se rozhodne, co s flekatým ledem na havířovském zimáku

Situaci s ledem na havířovském zimním stadionu budou řešit na společném setkání zástupci Správy sportovních a rekreačních zařízení a hokejového klubu HC AZ Havířov v pondělí.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Dolní Lomná - Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

OBRAZEM: Jaký byl poslední letošní Vaňkáč Čelindž?

/FOTOGALERIE/ Na start třetího z letošních závodů seriálu Vaňkáč Čelindž se postavilo pár desítek závodníků.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení