„Šeptalo se, že krach firmy byl tajný do včerejška. Prý aby lidi ještě chodili do práce. Někteří o tom ale stejně věděli týden předem. Třeba na poslední noční už jich pár nedorazilo," prohlásil jeden z pracovníků pekárny v Daliborově ulici v Mariánských Horách. Ta se nachází jen několik bloků od lahůdkářské výrobny a obchodu v Prostorné ulici, kde poslední červnový den viselo oznámení o inventuře a ukončení provozu od téhož dne. „Výpovědi? Buď dohodou a čekat na peníze, o kterých nevíme, jestli ještě dostaneme. Nebo se nechat klasicky vyhodit s výpovědní dobou a nárokem na odstupné … ale taky nemáme jistotu, kdo a kdy nás vyplatí," zaznělo shodně na obou uvedených místech. Stejně to podle prodavaček vypadalo v ostatních Kebískových obchodech a stáncích nejen v Ostravě, ale i v dalších městech kraje.

„Nezlobte se, ale v této chvíli se k tomu opravdu nechci vyjadřovat. Znamená to velký stres i pro mne," omezil svůj komentář k situaci majitel firmy Marián Kebísek. Na přímý dotaz, jak to bude s červnovými výplatami zaměstnanců, odvětil, že by je měl vyplácet soudem určený insolvenční správce.

POHŘBILA MĚ KONKURENCE, PSAL PODNIKATEL

Definitivní konec v Kebískově obchodě v Mariánských Horách. Zdroj: Deník/Radek Luksza

Zaměstnancům asi třicet lidí působilo přímo v pekárně a zbytek patřil k personálu prodejen či řidičům rozvážejícím Kebískovy produkty nicméně podnikatel rozdal vysvětlující dopisy. V těch sdělil, že se od počátků v roce 1991 do roku 2008 nepotýkal takřka se žádnými většími problémy. Ty se podle jeho tvrzení objevily se začínající krizí, zvýšením DPH o deset procent, nájezdem konkurenční velkopekárny patřící ostravské síti středních potravinářských marketů, nárůstem výše minimální mzdy a prodloužení zákonné délky dovolené.

Aby zabránil tomuto nepříznivému trendu, otevřel Kebísek jedenáct dalších odběrných míst. „Všechny novozřízené provozovny nedosahovaly očekávaného obratu, a proto jsem je musel zrušit. Nastal velký přetlak v nabídce pečiva," napsal zaměstnancům s tím, že konkurence si také vytvořila vlastní pekárny; ve třech případech ve vzdálenosti třiceti až sedmdesáti metrů od těch jeho. Kebísek sice jen za poslední rok zřídil dva další obchody v Orlové a po jednom v Karviné a Hlučíně, ale tržby mu rostly minimálně. A jako poslední hřebíček do rakve uvedl rozpékané pečivo v takřka všech supermarketech. „Tomuto jsem nedokázal čelit a v současné době jsem v platební neschopnosti," uzavřel svůj list.

Rána pro matky samoživitelkyŽákyně třetí třídy Nikola bývala zvyklá vstávat v pět ráno, aby na šest mohla do družiny a její maminka na sedm hodin do pekárny. Toto však neskončilo s příchodem prázdnin, ale krachem Kebískovy firmy.
„Ta ženská je samoživitelka stejně jako já. V pekárně dělala více než patnáct let, takže to měla o to horší. Těžko se vysvětluje, do jaké těžké situace jsme se nejen my, ale i ostatní kolegyně a kolegové od Kebíska dostali. Na prázdniny s děckama musíme bohužel zapomenout, teď bude důležitější shánění nové práce," nechala se slyšet dvaačtyřicetiletá Dana z Poruby, jež je sama se dvěma potomky. Kvůli krachu Kebíska přišla o práci po necelých třech letech ve firmě.

Krachy firem nebývají časté

Podle statistik v Ostravě od ledna do května ubylo asi tisíc nezaměstnaných a počet volných míst vzrost o necelých osm set. V souvislosti s krachem Pekárny Kebísek proto Deník oslovil vedoucí oddělení trhu práce zdejší pobočky Úřadu práce (ÚP) ČR Vladanu Piskořovou.

Projeví se nějak padesátka propuštěných?

Záleží na struktuře těch lidí věku, profesi, zdravotním omezení. Je třeba si i uvědomit, že ne všichni se evidují na ÚP, někteří mohou nastoupit hned k jinému zaměstnavateli. Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost klesá a počty volných pracovních míst vlivem příznivé ekonomické situace rostou, nemusí uváděný počet případně propuštěných výrazně zvýšit nezaměstnanost.

Co lidem od Kebíska nabídnete?

Evidujeme okolo patnácti míst pro pekaře, cukráře a zhruba stovku míst pro prodavače potravinářského zboží. Celkem nabízí zaměstnavatelé v tomto regionu 12 022 pracovních míst.

Jak častý bývá krach firmy?

O tom se ÚP nemusí vždy dovědět. Většinou však informaci získá od většího zaměstnavatele, který je povinen hlásit hromadné propuštění. Také ji poskytnou zaměstnanci krachující firmy v případě, že nedojde k vyplacení mezd. Ke krachům firem či většímu propuštění nedochází často, především v době, kdy je ekonomika v dobré kondici a roste.

RADEK LUKSZA