I když tomu zatím počasí do včerejšího dne příliš nenasvědčovalo, letní prázdniny jsou v plném proudu. A přestože se tento způsob léta může zdát poněkud nešťastným, ostravští poskytovatelé služeb si zatím moc stěžovat nemohou. Většina námi oslovených totiž uznala, že se jim v těchto měsících zvyšují počty zákazníků.

„Nedokážu počet zákazníků srovnat s loňským rokem, protože jsme nový podnik. Můžu ale říct, že lidí stále přibývá. Chodí pořád, třeba se i ostříhat před odjezdem na dovolenou," říká Víťa Szlaur z pánského holičství Old Town Barbershop sídlícího v ulici S. K. Neumanna v centru Ostravy.

Podobná je situace také ve Studiu Brilliant v Nádražní ulici, které se specializuje na kadeřnické a kosmetické služby. I tady zákazníků výrazně přibývá. „Naše studio prakticky nemá okurkové sezóny, protože už máme své stálé klienty, kteří dochází pravidelně. V letní sezóně ale pociťujeme ještě větší příliv objednávek. Hlavní sezóna nám začíná začátkem června a končí v polovině září. Jen některým klientům pak bohužel nemůžeme vyjít vstříc, protože o prázdninách máme i dva týdny dopředu plno," komentuje prázdninový provoz studia majitelka Gabriela Kupková.

Velký zájem lidí pak hlásí i kadeřnictví By The Way, které zájemci najdou na Mariánském náměstí. „U nás je vesměs stále plno, je jedno, jestli je zrovna léto nebo zima. Lidé jsou navíc zvyklí se při návštěvě rovnou objednat na nový termín, takže chodí vlastně pořád," říká kadeřník Martin Grubr. Zajímavostí je, že tým kadeřníků By The Way tvoří pouze muži.

Ne u všech je však situace takto růžová. Někde naopak zaznamenávají pokles objednávek i zákazníků. Na této straně barikády se nachází například květinářství Deluxe Flowers. „Úbytek zákazníků je u nás docela dost znát, pokles tržeb je okolo třiceti procent. Mám dvě prodejny a na obou je vidět, že jsou prázdniny a že lidé mají dovolené. Co se návštěvnosti týká, červenec a srpen patří k nejhorším měsícům," vysvětluje provozovatel květinářství Aleš Tvrdý.

Až s třicetiprocentním poklesem tržeb se v létě potýká například sběrna opravny obuvi a čistírny oděvů ve Zborovské ulici. „V prázdninových měsících se nám tržby snižují až o třicet procent. Lidé jsou na dovolených a chatách mimo město, to je podle mě důvod, proč chodí méně," myslí si prodavačka Iva Odvárková.

PAVLÍNA VÍTKOVÁ