Z hlediska zaměstnanosti jsou nejohroženější skupinou na pracovním trhu. Lidé, kterým táhne na padesátku a ztratí pracovní místo, mají mizivou šanci v dohledné době najít nové.

„Dávno už neplatí, že se to týká lidí po padesátce. Já jsem přišla o práci v pětačtyřiceti," říká paní Simona Rybová.

Dnes je jí dvaapadesát let a žije v Ostravě. Přestože je středoškolačka a od osmnácti let pracovala, zvládá administrativní práce, práci na počítači i základy angličtiny, trvalé pracovní místo se jí ani po šesti letech snažení sehnat nepodařilo.

Ilustrační foto.I k pásu s praxí?

„Ženy jsou na tom ještě hůře než muži. Ti se mohou poohlédnout po řemeslných profesích. Já jsem se hlásila i k pásu do průmyslové zóny. Nevzali mě proto, že jsem údajně neměla praxi," líčí své zkušenosti.

Kromě toho dvakrát ze zoufalství nastoupila do call centra. „Jednou mě odtud odvezli po dvou měsících, podruhé jsem skončila sama. Problém vydržet tam mají i mladší než já."

Nyní práci našla. Na rok. Pomohla jí známá, která ji doporučila do firmy.

„Musela jsem se znovu přihlásit na pracák a absolvovat několik kurzů. Třeba i jak se píše životopis, přitom já jsem napsala skripta pro podobné kurzy. Teprve potom ale mohla firma žádat úřad práce o příspěvek na mou mzdu," líčí.

Přestože je ráda, že alespoň na rok práci má, nedělá si raději iluze o tom, že si ji nechají i poté, co už na ni nebudou moci příspěvek čerpat.

Nejpočetnější skupina

Skupina lidí nad padesát let tvoří nejpočetnější skupinu mezi nezaměstnanými. Z celkového počtu v republice je jich zhruba třetina. Zdejší kraj i krajské město tato čísla kopírují.

V Ostravě bylo na úřadu práce v březnu registrováno 7239 lidí starších padesáti let, tedy 29 procent celkového počtu nezaměstnaných. V kraji pak téměř 26 tisíc, což představuje 31 procent.

Mnohým se nepodaří najít práci ani po roce. Také tato skupina nezaměstnaných patří mezi nejvýraznější.

Poměrně čerstvou zkušenost má pětapadesátiletý Ostravan Jiří Pavelek. O místo přišel v nedávné době. A protože je „člověk od řemesla", domníval se, že nebude mít problém najít si novou. Už po několika týdnech však neskrývá rozčarování.

„Snažím se posílat životopisy na všechny strany, ale většinou mi ani neodpovědí. V jednom případě už jsem se radoval, že práci mám. Paní hledala někoho na statek a měla podmínku, aby to byl dlouhodobě nezaměstnaný, registrovaný na úřadu práce. Po rozhovoru s ní jsem ale zjistil, že je to jen na pět měsíců," povzdechl si pan Jiří. Podle svých slov se ale nehodlá vzdát.

Se "šestkami" se ani nepracuje

Ilustrační foto.

I na druhé straně, to znamená ve firmách a personálních agenturách, situaci na trhu práce bedlivě sledují.

„Se šestkami se dále ani nepracuje. Pouze ve výjimečných případech, pokud jde o člověka se speciální kvalifikací a praxí," prozrazuje pod slibem zachování anonymity praxi v personální agentuře paní Alena.

Těmi „šestkami" má na mysli lidi, kteří mají v životopisu uvedeno, že se narodili v šedesátých letech minulého století. Tedy jde o skupinu 50+.

Paradoxně ale zájem ze strany firem, mimo jiné také o nezaměstnané právě z této věkové skupiny, je. Ovšem za podmínek, které popsala paní Simona. Musí být registrováni na úřadu práce a spadat do některé ze skupin obtížně zaměstnatelných. Stát na ně totiž ročně vynakládá v rámci aktivní politiky zaměstnanosti stamiliony korun.

Veřejně prospěšné práce či společensky účelná pracovní místa, to jsou některé z nástrojů státu, jak ohroženým skupinám nezaměstnaných pomoci k práci alespoň dočasně. Firma, která nabídne práci někomu z nich, může po řadu měsíců čerpat na jeho mzdu příspěvek z úřadu práce.

„Počet žadatelů roste. Jen v Ostravě je v současné době podáno na tři sta žádostí," potvrzuje Vladana Piskořová z ostravského úřadu práce. A doplňuje, že v loňském roce bylo takto v kraji podpořeno 8,5 tisíce pracovních míst ať v rámci veřejně prospěšných prací nebo společensky účelných pracovních míst. „Na tyto účely bylo vynaloženo na 600 milionů korun," dodává s tím, že dalších 200 milionů bylo vyplaceno na rekvalifikace a další aktivity v rámci politiky zaměstnanosti.