O tom, jak vidí Ostravu a celý Moravskoslezský kraj si Deník povídal s jednatelem a finančním ředitelem společnosti RPG Byty.

Z čeho vychází vaše přesvědčení, že Moravskoslezský kraj je na tom mnohem lépe, než si sami jeho obyvatelé myslí a než se o něm často referuje i v médiích?

Často se stýkáme se zástupci velkých nadnárodních investičních fondů a korporací, kteří mají centrálu v Londýně nebo New Yorku a setkáváme se s tím, že informace, které mají o našem regionu k dispozici z veřejně dostupných zdrojů, například z internetu, jsou spíše negativní a neodráží skutečnou realitu. Tento kraj má hodně co nabídnout, ať už jde o schopné a pracovité lidi, kvalitní vysoké školství, dopravní infrastrukturu, podporu vedení kraje a tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Je tedy dnes o něco snazší přesvědčovat firmy, aby investovaly do našeho regionu, jehož pověst bohužel není z nejlepších?

Snažíme se potenciálním investorům poskytnout co nejvíce vyvážených informací o našem kraji a chceme, aby v rámci možností region také navštívili a měli možnost se pobavit s místními podnikateli nebo i zástupci kraje a různých měst. Naše zkušenost jasně ukazuje, že ti, kteří Ostravsko navštívili, byli velmi mile překvapeni. Vesměs oceňují výbornou infrastrukturu, dopravní propojení, průmyslové zóny, množství nových zahraničních firem, které zde již podnikají, standard bydlení. Nakonec já sám jsem příkladem. Když jsem v roce 2006 dostal pracovní nabídku od skupiny RPG, pracoval jsem v Brisbane v Austrálii. Má rodina ani já, kteří z regionu nepocházíme, jsme se na Ostravu dívali skrz prsty a velmi jsme zvažovali, zda se sem přestěhujeme. Teď už tady pracuji více než osm let.

Kdybyste měl jednoduše říct důvody, proč investovat do tohoto regionu, jaké by to byly?

Určitě jde o region s vysoce kvalifikovanou pracovní silou, několika univerzitami s přibližně 46 tisíci studenty. Region, který úspěšně prošel restrukturalizací těžkého průmyslu, je dynamický a jeho průměrný roční růst HDP za posledních deset let je zhruba stejný jako v Praze.

Myslíte si, že by nové investory mohly přilákat i aktivity Moravskoslezského kraje a jeho programu investičních pobídek pro větší investory?

Aktivní politika kraje vůči novým investorům vedla k tomu, že se sem už řadu významných investorů podařilo přilákat. Zmiňme třeba největšího zahraničního investora automobilku Hyundai, která se rozhodla postavit svůj jediný výrobní závod v Evropě právě v tomto regionu a dnes zaměstnává včetně svých dodavatelů více než 10 tisíc zaměstnanců. Určitě je potřeba dále propagovat to, co se v regionu podařilo za posledních 10 až 20 let. Je to příběh úspěšné transformace, která ne vždy v obdobných evropských regionech dopadla tak jako zde. Na druhou stranu je ale potřeba dále vytvářet příležitosti pro nové investory, nová pracovní místa a souběžně se snažit zvýšit pozitivní image regionu. Věřím, že postupně se mediální obraz opravdu podaří přiblížit skutečné realitě.

I samotná Ostrava se snaží se svým dědictvím vyrovnat už od počátku devadesátých let, kdy město začalo hledat nové využití pro původní oblasti těžkého průmyslu. Existují projekty na restrukturalizaci regionu, rozvíjí se vysoké školství s obory jako nanotechnologi­e atd.

Opravdu jde o velmi pozitivní změnu k lepšímu. A je jen škoda, že ten negativismus, který je podle mě zakořeněn v celé naší zemi, ještě často převažuje, mnohdy ho navíc přiživují i média. Přilákat investora je, jako když nevěsta hledá ženicha a v médiích se přitom o ní píše, že není atraktivní, málo pracuje a v budoucnosti to bude je horší. Tak moc nápadníků nepřiláká. V naší firmě cítíme potřebu se proti tomu postavit pozitivním přístupem a pozitivními programy.

Můžete některé z těchto programů zmínit?

Tím prvním je už samotný program revitalizace našeho bytového fondu. Těch více než devět miliard korun, které jsme doposud na obnovu našich domů a bytů vynaložili, se pozitivně projevilo tím, že jsme mnohde proměnili celé ulice či dokonce městské části ze špinavých a šedivých na čisté a barevné, takže hned působí veseleji a pozitivněji. Nebo výměna oken v cca 40 000 bytech. Tyto investiční programy výrazně zlepšili kvalitu života našich nájemníků a významně snížily energetickou náročnost našich bytových domů. Velmi si také vážíme lidí, kteří chtějí začít podnikat a takzvaně se postavit na vlastní nohy namísto toho, aby čekali, co pro ně udělá stát nebo někdo jiný. Pro takové začínající malé a střední podnikatele máme připraven program podpory podnikání formou poskytování zvýhodněných nájmů v nebytových prostorách našich domů, pokud v některém z nich chtějí zřídit svou provozovnu. Další významný program se pak týká naší dlouhodobé spolupráce s několika desítkami významných zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji, kterým z pozice největšího soukromého poskytovatele nájemního bydlení nabízíme pronájem bytů za zvýhodněných podmínek pro jejich zaměstnance. Vážíme si totiž lidí, kteří z tohoto regionu neutíkají za prací někam jinam, ale na severní Moravu za prací buď přicházejí, nebo zde i po dokončení profesní přípravy či studia zůstávají. A pro většinu z těchto lidí je samozřejmě mnohem příjemnější mít možnost bydlet v bytě dle svých představ než třeba někde na ubytovně.

Není ale bydlení v bytech vaší společnosti pro lidi přicházející do našeho kraje za prací příliš drahé?

Rozhodně ne, dokonce je levnější než u mnohých jiných pronajímatelů. Koneckonců, nedávno u nás byla ukončena i cenová kontrola finančního úřadu, která byla zaměřená právě na dodržování příslušných zákonů a cenových předpisů při stanovování, sjednávání a uplatňování cen nájemného z bytů. Tato kontrola probíhala od srpna 2014 a její výsledek potvrdil, že ze strany naší společnosti nedochází při stanovování cen nájemného k žádnému porušení cenových předpisů a že výše nájmů v bytech RPG odpovídá obvyklým cenám v regionu. A navíc, jak už jsem zmínil, zaměstnancům mnoha firem a institucí v rámci Moravskoslezského kraje poskytujeme nájemní bydlení za zvýhodněných podmínek právě proto, že v tomto kraji žijí a pracují. Ceny nájmů v tomto regionu jsou druhé nejnižší po Ústeckem kraji a přitom průměrná mzda v Moravskoslezském kraji je po Praze ve srovnání s ostatními regiony jedna z nejvyšších.

Když už jste zmínil ubytovny, to je také jedno téma, které je v Moravskoslezském kraji velmi aktuální. Mnohé obce dnes volají po tom, aby ubytovny byly zrušeny, a přestávají například vyplácet doplatky na bydlení na ubytovnách, které podle jejich názoru nesplňují potřebná kritéria. Ovšem dostatek bytů pro sociální bydlení v kraji chybí. Pomáháte nějak i v této oblasti?

Pomáháme. Jsme si totiž vědomi toho, že ne všichni lidé, kteří bydlí na ubytovnách, jsou tzv. nepřizpůsobiví. Mnozí z nich se jen dostali do tíživé životní situace třeba po ztrátě zaměstnání nebo rozpadu rodiny. Proto spolupracujeme s celou řadou neziskových organizací, které se snaží o návrat lidí do běžného života a kromě rekvalifikace jim nabízejí i další doprovodné sociální programy. Těmto organizacím pak pronajímáme byty, které svým klientům mohou dát k dispozici za předem sjednaných podmínek – a pokud dotyčný klient v celém programu návratu do běžného života uspěje, může se ve výsledku sám stát přímo naším nájemníkem. V žádném případě ale nejsme ochotni přijímat do svých bytů takové lidi, kteří nechtějí respektovat pravidla slušného chování a svým způsobem života by pro ostatní nájemníky znamenali zhoršení kvality bydlení. Jsme ochotní a připravení pomáhat, ale jenom těm, kdo o pomoc stojí, a zaslouží si ji a chtějí se chovat jako řádní občané.

Podle vašeho názoru má tedy před sebou náš kraj pozitivní budoucnost?

Rozhodně ano. Jde jen o to přestat se neustále litovat a raději začít v pozitivním slova smyslu prodávat všechny klady, které tento region má. V žádném případě se nemáme zač stydět, posledních 10 až 20 let je toho příkladem a na tom je nutno dál stavět.