Pokud se český stát bude podílet na sociální – tedy dotované – těžbě, může Paskov skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014, řekl Marek Síbrt, mluvčí společnosti OKD, jejímž prostřednictvím NWR důl vlastní.

V Dole Paskov pracuje zhruba 3000 lidí, přičemž 2500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy. Celkem OKD zaměstnává zhruba 13.000 lidí. Podle Síbrta by někteří zaměstnanci z Dolu Paskov mohli přejít na jiné doly OKD.

Možná řešení? Podpora státu

NWR ve svém prohlášení dodala, že o podmínkách uzavření hodlá ještě jednat s českou vládou a dalšími zúčastněnými stranami. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala k tomu řekl, že podpora ze strany státu, která by oddálila zavření Dolu Paskov, je jedním z možných řešení. Hlavní je podle něj ale aktivita OKD. Vláda bude ve středu jednat mimo jiné i o situaci v Moravskoslez­ském kraji.

V Ostravě dnes odpoledne podle policejních odhadů přišlo zhruba 2500 lidí na hornickou demonstraci nazvanou Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. V jejím závěru organizátoři přečetli prohlášení vyzývající majitele OKD, aby ze svých minulých zisků zajistili normální chod firmy. Demonstranti nesli symbolickou rakev s nápisem NWR HROB OKD.

Prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 milionu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko, kde ale zatím netěží.

Nejmenší z dolů OKD

Paskov je posledním činným dolem OKD v ostravské části revíru, ostatní jsou na Karvinsku. Je nejmenším z dolů OKD, ročně se v něm vytěží asi milion tun koksovatelného uhlí. Síbrt uvedl, že v Dole Paskov se těží uhlí ve velkých hloubkách v náročných geologických podmínkách v nízkých slojích a náklady na těžbu jsou až dvakrát vyšší, než je průměr OKD.

NWR, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba poloviční podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

V posledních letech se NWR potýká s nepříznivým prostředím na trhu kvůli poklesu cen černého uhlí. Loni firma vykázala čistou ztrátu jeden milion eur (25,7 milionu korun) po zisku 130 milionů eur v roce 2011. V letošním prvním pololetí NWR hospodařila se ztrátou 395,7 milionu eur, do výsledků se ale promítlo snížení hodnoty těžebních aktiv o 307 milionů eur kvůli dlouhodobě nízkým cenám uhlí.