Dohoda o podmínkách dodávek surového železa z kunčické huti do vítkovického Evrazu byla zatím uzavřena na první dva měsíce příštího roku.

„Některá média nedávno uvedla, že nejhezčí vánoční dárek pro zaměstnance ocelárny, by byl její rozjezd od ledna. Jsme rádi, že se nám takový dárek podařilo připravit," uvedl Dmitrij Ščuka, předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel.

Společnost ale ve své zprávě zároveň uvedla, že stále neobdržela takzvané uhlíkové povolenky potřebné pro provoz ocelárny od 1. ledna 2013. „I když, v rámci oboustranně vstřícných jednání, na tento fakt upozorňují představitelé společnosti Ministerstvo životního prostředí ČR dlouhodobě, stále nedošlo ke změně stavu. „Podle všech dostupných informací, které k celému případu máme, stojí za tím, že stále nemáme uhlíkové povolenky, odmítavý postoj konkrétních orgánů Evropské unie, které trvají na svém způsobu řešení. Výsledkem je, bohužel, fakt, že nemáme to, na co mají všechny firmy nárok," podivuje se Dmitrij Ščuka.

Mluvčí firmy Jaromír Krišica doplnil, že termín opětovného rozjezdu dočasně uzavřené ocelárny platí za předpokladu, že rozjezdu technologií nebudou bránit například okolnosti dané nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Místopředseda odborářů Ocelárny a Válcovny vítkovického Evrazu Roman Ďurčo na dotaz uvedl, že zaměstnanci samozřejmě rozjezd ocelárny vítají. „Určitě je dobře, že k tomu došlo. Doufáme, že se podaří uzavřít i dohoda o dodávkách surového železa na další měsíce a budeme mít perspektivu i na delší období," dodal odborář.

Více přineseme v pátečním v tištěném vydání Deníku.

Vychází s pravidelnou přílohou TV magazín s programem na celé svátky, silvestra i Nový rok.

#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|TOIF#