„Důvodem je nízká poptávka po výrobcích z oceli na evropském trhu a dostatečné předzásobení společnosti polotovary pro výrobu tlustých plechů. Ostatní provozy společnosti pracují na zakázkách klientů společnosti. Vše záleží na situaci na trhu, který stále monitorujeme. V současnosti předpokládáme, že je výroba v ocelárně přerušena na měsíc duben," vysvětlil mluvčí Evrazu Vítkovice Jaromír Krišica.

Jak dodal, část zaměstnanců ocelárny, kteří se nepodílí na údržbě provozu nebo na pracích pro jiné provozy, zůstane doma se šedesáti procenty náhrady mzdy, případně bude čerpat dovolenou.

Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Vítkovice ocelárna a válcovna Zdeněk Kološ už byl informován, že ocelárna zůstane mimo provoz celý měsíc.

„Do půlky dubna by se pak mělo rozhodnout, jak to bude vypadat v květnu. Pozastavení provozu nám bylo vysvětleno tím, že máme velké množství zásob. Současná situace není o tom, že by mohlo hrozit uzavření ocelárny," doplnil Zdeněk Kološ.

Nucené volno

Dodal také, že mezi vedením vítkovického Evrazu a odboráři zatím nepanuje shoda v tom, jak vysokou část platu by měli pracovníci po dobu nuceného volna pobírat.

„Je tu spor o to, jestli jde v tomto případě o odstávku, či prostoj. Na tom záleží, jestli zaměstnanci na nuceném volnu budou pobírat šedesát nebo osmdesát procent platu," vysvětlil odborář s tím, že zástupci zaměstnanců jsou přesvědčeni, že jde o prostoj. V tom případě by lidé na nuceném volnu pobírali osmdesát procent platu.

Ocelárna zaměstnává v současnosti 278 lidí. Přerušení výroby se bude podle mluvčího firmy týkat přibližně padesáti procent zaměstnanců provozu ocelárny. „Není plánováno žádné propouštění," doplnil Jaromír Krišica.

Ocelárna vítkovického Evrazu stála i v posledním čtvrtletí loňského roku. Provoz byl obnoven až po třech měsících počátkem letošního ledna.

Barbora Černá Dvořáková, mluvčí huti ArcelorMittal Ostrava, která dodává do vítkovického Evrazu surové železo, na dotaz uvedla, že dodávky byly přerušeny po oboustranné dohodě. „V současnosti jednáme o dodávkách na měsíc květen. Výpadek se nám podařilo nahradit alternativními zakázkami na hotové výrobky," vysvětlila Barbora Černá Dvořáková.

Dodala zároveň, že ostravský ArcelorMittal má stabilně v provozu dvě vysoké pece a není žádný důvod ke změně. „Situace na trhu ale stále není tak stabilní, jak bychom si přáli," dodala mluvčí.

Dnešní titulní strana tištěného vydání Moravskoslezského deníku