Nový mlékomat bude umístěn v budově, ve které sídlí banka. „Je pravda, že to místo není úplně v centru města, ale věříme, že si čerstvé mléko najde své příznivce. V areálu průmyslové zóny v Hrabové působí totiž řada firem, těch lidí se tam pohybuje opravdu hodně," vysvětlil Tomáš Kořínek mladší, obchodní ředitel společnosti TOKO Agris, která mlékomat dodá. Zároveň doplnil, že nový mlékomat by měl začít sloužit už v nejbližších dnech.

Sto litrů denně

Dodávky čerstvého mléka do nového mlékomatu bude zajišťovat Miroslav Dudek, provozovatel mléčného automatu v Heřmanicích. Ten postavil před svou prodejnu potravin v únoru 2010 první ostravský mlékomat. Právě tady v posledních čtyřech letech měli Ostravané jedinou možnost načepovat čerstvé mléko. „V poslední době se denní odběr mlékomatu v Heřmanicích ustálil zhruba na hranici sto litrů za den. Prodáváme je po 18 korunách za litr. Dokonce se mi zdá, že se prodej v poslední době mírně navýšil. Uvidíme, jak se bude vyvíjet v dalších měsících," odpověděl Miroslav Dudek.

MIROSLAV DUDEK se kromě svého obchodu a zásobování mlékomatů čerstvým mlékem musí zabývat i méně příjemnými starostmi. „Týká se to především hlučínského mlékomatu. Vandalové už mi na něm udělali hodně neplechy. Ten automat už různě poškrábali, dokonce na něm zapálili i ovládací displej.
Před pár dny zase papírem ucpali otvor, kterým automat vydává zákazníkům nazpět peníze. Když jsem to tak počítal, na těch různých opravách jsem zaplatil přes 13 tisíc korun. A nebylo to za dlouhé období," posteskl si Miroslav Dudek.

Podle něj je nápad umístit nový mlékomat do budovy banky v průmyslové zóně Hrabová zajímavý. „Je sice pravda, že mlékomat asi nebude tak úplně dostupný pro návštěvníky města. V zóně je ale tak velký pohyb lidí, že by mohl mít úspěch. Jde o pilotní projekt, a tak bude třeba nějakou dobu vyčkat, jaká bude poptávka a jestli se udrží," uvedl Miroslav Dudek.

Kromě mlékomatu v Heřmanicích provozuje Miroslav Dudek další mléčný automat i v Hlučíně. Čerstvé mléko do Hrabové bude dovážet, stejně jako do mlékomatů svých, z hlučínské společnosti Agrozea.

Budoucnost mlékomatů?

V současnosti nabízí čerstvé mléko po celé republice už přes 170 mlékomatů. Jejich dodávku z Itálie i následný servis zajišťuje právě společnost TOKO Agris. „V některých oblastech se poptávka začala zvyšovat. Vypadá to, že by prodej čerstvého mléka mohl zažít svou renesanci. V Praze jsme už nedávno tři nové mlékomaty uvedli do provozu, brzy přibudou další tři. Pokud se objeví signály, že by poptávka mohla jít nahoru i v dalších místech republiky, jsme připraveni zareagovat," vysvětlil Tomáš Kořínek mladší.

Podle něj pořád platí, že je třeba velmi pečlivě vybírat místo pro umístění mlékomatu. „Je třeba najít takové místo, aby z něj zákazníci odebírali mléko v dostatečném množství a také pravidelně. Ze zkušeností už víme, že je dobré, když mléčný automat stojí v místě, kudy lidé procházejí nejlépe každý den. Takovými místy jsou například prostory u pekáren či podobných menších obchůdků. Naopak, pokud třeba mlékomat stojí poblíž zastávek městské hromadné dopravy, většinou jej lidé příliš nevyužívají," uvedl dále obchodní ředitel TOKO Agris.