VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ostrava: Milovníci burčáku se dočkali

Poslední srpnový týden bývá období, kdy se většinou začíná v ostravských vinotékách prodávat burčák, případně částečně zkvašený hroznový mošt. Ani letos tomu nebude jinak.

27.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Miroslav Kucej

Už dnes tak mohou zájemci vyzkoušet částečně zkvašený hroznový mošt, který začnou prodávat ve Vinném sklepě U Kusaly v centru Ostravy.

„Zatím budeme prodávat částečně zkvašený hroznový mošt. Je to totožný nápoj, který však jako burčák nemůže být označen, protože nepochází z českých či moravských hroznů, ale půjde o dovoz z Maďarska. Burčák od našich vinařů bychom mohli začít prodávat zhruba za čtrnáct dnů," uvedl Jaromír Dombroš z Vinného sklepa U Kusaly.

Cena bude zhruba stejná jako v loňském roce. „Bude se pohybovat mezi 60 až 70 korunami," dodal Jaromír Dombroš.

Jana Glattová z vinotéky Style v centru Ostravy odpověděla, že by burčák mohl být v prodeji už v průběhu příštího týdne. „Přesné datum ale zatím raději uvádět nebudu, záleží, jak se dohodnu s vinaři," dodala Jana Glattová.

Ve vinotéce Vínko Konečný v Nádražní ulici by měli burčák začít prodávat ve druhém zářijovém týdnu. „Budeme už nabízet burčák od moravských vinařů," dodala obsluhující vinotéky.

Tomáš Holein z Vinného sklepa U Mostu předpokládá, že částečně zkvašený hroznový mošt z Maďarska budou moci návštěvníci této vinotéky ochutnat v průběhu konce prvního nebo počátkem druhého týdne září.

K tématu

Co je burčák a co mošt? Od srpna roku 2009 začaly pro víno a vinařské produkty platit nové právní předpisy, které se týkají mimo jiné i označování částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten může být označen jako burčák jen za podmínky, že je vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů.
Kdy ho koupit? Burčák, případně částečně zkvašený hroznový mošt, se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu. Mezi prohřešky, které zjistili při kontrolách v předchozích letech pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce u některých prodejců, bylo například ředění burčáku vodou, vyšší obsah etanolu z přidaného cukru či případy, kdy byl částečně zkvašený hroznový mošt prodáván jako burčák.

Autor: Břetislav Lapisz

27.8.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čivava na místě, kam dopadla po vyhození z okna.
3

Kvůli zabité čivavě si Skoupý za Havířov už nekopne

Ilustrační foto.

Cestování do Hlučína komplikuje výluka

Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm: skončí chátrání?

Frenštátský hotel Vlčina se možná opět stane vyhledávaným cílem turistů, kongresmanů a třeba i hráčů. Komplex chce koupit skupina Synot.

Hodiny se vrátily na „Alšák“

Třístranné klasické ciferníkové hodiny jsou od úterý zpět na Alšově náměstí v Porubě. Byť už ne jako dříve na jeho severní straně, nýbrž na opačné u nástupní stanice autobusů.

Užili si dovolenou i festivaly. Teď už krajští lídři vyhlížejí volby

/ANKETA, KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017/ Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 20. a 21. října, do včerejška ale musely strany podat své kandidátky. Kdo jsou lídři v Moravskoslezském kraji a jak v létě nabírali síly do předvolebních soubojů?  

Startuje podzimní TIP liga. Vyhrajte pivo či celosezonní permanentku na Baník!

Kromě klasického tipování o atraktivní ceny si pro vás redakce Moravskoslezského deníku připravila i jednu novinku – soutěž týmů!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení