„Byla to bída. Ovoce se loni neurodilo, a když už někde třeba jablka narostla, byla většinou malá a strupovitá. Nebyla vhodná k uskladnění, a jak se ukázalo, tak se z nich až na výjimky nedal připravit ani dobrý kvas. Švestky se v okolí neurodily skoro vůbec. Do konce ledna máme ještě nějaké objednávky na vypálení a pak zavíráme. Budeme jen věřit, že letošní úroda ovoce bude lepší a my budeme mít z čeho pálit," uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Obdobný názor přidává i Antonín Šputa z pěstitelské pálenice v Krásném Poli. „Nějaké objednávky ještě máme. Už jich je ale málo, další várku kvasů budeme pálit někdy za tři týdny. Už teď ale můžu říct, že sezona byla hodně mizerná," odpověděl Antonín Šputa.

Jak dodal, pálenka letos tekla špatně jak z jablečných, tak i švestkových kvasů. „Ta výtěžnost byla až o 30 procent slabší, než bývá obvyklé. Platí to pro švestky, obdobné to bylo u jablek. Měli jsme dokonce kvas z hroznového vína, a ani z něj nenateklo tolik pálenky, kolik jsme očekávali. Projevilo se loňské počasí. Když stromy potřebovaly vodu, tak nepršelo. Později naopak uškodily úrodě deště, které přišly v nevhodnou dobu," dodal provozovatel pálenice v Krásném Poli.

Také Jan Molata z pálenice Inpal ve Vrbici hodnotí sezonu jako slabší. „Ještě máme pár objednávek na počátek února, pak ale sezonu ukončíme. Slabší byla loni úroda a také lidé, kteří dokázali švestky nebo jablka nasbírat v takovém množství, aby se daly vypálit, nebyli moc spokojeni. Pálenka totiž netekla, ovoce nemělo dostatek cukru. Ovoci podle mě uškodily hlavně letní deště, ze stromů pak rychle opadaly švestky, které nedozrály, ale zplesnivěly," dodal Jan Molata.