Je základní součástí šatníku každé ženy. Provází ji téměř celý den. Je oporou nejen pro ňadra, ale také pro záda. Řeč je o podprsence.

Spoltex Kravaře je rodinná firma Eriky a Jindřicha Stoklasových a jejich dcer Martiny a Kateřiny. Jedna z mála v Česku, která podprsenky vyrábí. Firma začínala před pětadvaceti lety na půdě se dvěma šicími stroji. „Začátky byly úsměvné, nedostatek strojů, materiálů…," vzpomíná Jindřich Stoklasa.

ČTĚTE TAKÉ: V Bredě proběhl casting na Miss Face

Dnes tvoří podprsenky asi 30 procent produkce a společnost vyrábí na 400 druhů spodního prádla od trenýrek a kalhotek až po pyžama a noční košile. Ty například šili i pro vězeňkyně, když vyhráli státní tender.

výrobu podprsenek používají hi-tech materiály, tedy elastické látky na bázi přírodních vláken, které dovážejí z Francie či Itálie…

VÝROBA PODPRSENEK VE SPECIÁLNÍ DÍLNĚ

Už z dálky se ozývá zvuk šicích strojů. Vcházíme do dílny, kde se šijí jen podprsenky. „Tak holky, vedu návštěvu, a zdalipak máte všechny na sobě naši podprsenku? Trika nahoru!" zavelí se smíchem Erika Stoklasová. Dílnou zní unisono: Všechny!

To už se ale zase šičky sklánějí nad stroji a pokračují v práci.

Vše začíná u řezačky. Za ní čtrnáct let stojí Vladimíra Heiderová, vyučená prýmkařka (výroba stuh a prýmků pozn. redakce). Na látku položí část střihu z tvrdého kartonu a ostrým nožem jej obřeže.

„Díly pak naskládám do krabic a ty roznesu k jednotlivým šicím strojům, kde je šičky obšívají, sešívají, rozešívají, zašívají kostice, našívají ramínka, gumičky, háčky, mašličky. Zrovna dnes šijeme podprsenku, která se skládá z jedenácti dílů. Ale máme i vzory, které se skládají ze třiceti čtyřiceti částí," vysvětluje střihačka. Jedna podprsenka se zpracovává až na deseti strojích a třicet podprsenek šijí podle náročnosti asi tři dny.

Na otázku majitelky firmy, jaký typ podprsenky sama preferuji, odpovídám jasně: bílou, hladkou s kosticemi. „Tak to je vzor 24," usmívá se paní Erika a ukazuje mi desítky střihů pečlivě očíslovaných a zavěšených v sáčcích na obří nástěnce. Na stole pak leží role s pružnými látkami i obrovské „špulky" s krajkovinou.

„Neustále sledujeme světové módní trendy, ale žádané jsou stále něžné bílé, smyslné černé a praktické tělové podprsenky," říká Erika Stoklasová. „Některé levnější modely podprsenek se používají třeba jako pracovní, přetrvávají v sortimentu celá léta. Všechny naše výrobky pocházejí z vlastní návrhářské dílny," dodává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V opavském archivu mají nejstaršího smajlíka

JAK JE TO S PRODEJEM?

Ač se to může zdát nepravděpodobné, tak spodní prádlo je sezonní zboží. „Na podzim se prodává pánské spodní prádlo, které míří pod vánoční stromeček. Jaro je jednoznačně ve znamení podprsenek a kalhotek," usmívá se Erika Stoklasová. Zájem o typy a velikosti podprsenek se liší také podle regionu.

„Na severu Čech je zájem o levnější a jednodušší výrobky, zákaznice v Praze žádají bambusové materiály či krajkové vzory, na jižní Moravu putují zase větší velikosti," popisuje Jindřich Stoklasa. Výroba podprsenek větších velikostí je obrovskou devizou firmy.

„Žena, která má menší prsa, si samozřejmě může koupit podprsenku v obchodním řetězci nebo na vietnamské tržnici, ale ta s větším poprsím také potřebuje, aby v prádle nějak vypadala," popisuje Erika Stoklasová.

Výrobky Spoltexu Kravaře najdete ve stovkách prodejen, kromě obchodních řetězců a nadnárodních sítí. Vyvážejí také na Slovensko a do Německa. „Naše podniková prodejna je naše zpětná vazba. Než do světa pustíme nový vzor podprsenky, nabízíme prototyp právě v naší podnikové prodejně. A když se ujme, začneme s výrobou," popisuje cestu novinky na trh majitelka firmy.

Spoltex, který zaměstnává třicet lidí a denně firmu opustí tisíc výrobků, smí používat značku Český výrobek, pochlubit se může také vlastnictvím značky AAA označením firmy s nejvyšší důvěryhodností. A vize do budoucna? „Jako rodinná firma máme pokračovatele ve svých dvou dcerách starší Martina již pomalu přebírá řízení firmy, mladší Kateřina má nyní krásnou povinnost mateřství," říká Jindřich Stoklasa.

Vzápětí ale dodává: „Bude to ale těžké, protože stejně jako my i ostatní firmy budou mít v blízké budoucnosti potíže s nedostatkem řemeslníků. Naše šičky a střihačky jsou s námi přes dvacet let. V době našich počátků fungovala síť textilních škol a učilišť. Dnes tomu tak není, mladí vidí svoji budoucnost v něčem jiném. Šičku prádla jednoduše nenajdete. Nikdo to nechce dělat. Ale na druhou stranu kolikrát šička bez výučního listu je lepší než ta, kterou to nebaví," uzavírají naše povídání manželé Stoklasovi.

ČTĚTE TAKÉ: Bílá věž má projít velkou obnovou

Jak správně nakoupit podprsenku podle Eriky Stoklasové ● důležitá je správná velikost a dokonale padnoucí střih
● při zkoušení si dejte pozor, aby kostice končila až za ňadrem a celé jej dokonale lemovala
● pozor je třeba dát i na správný obvod
● každá podprsenka v obvodu časem povolí, ale již při prvním zkoušení a následném nákupu podprsenky vždy zapínejte háčky na poslední volnější zapínání, abyste si obvod mohla utahovat

NEVHODNÁ PODPRSENKA A ZDRAVOTNÍ RIZIKA● malý obvod tlačí na mezižeberní svaly a negativně ovlivňuje dýchání a krevní oběh
● krátká ramínka nebo ta, která se zařezávají, mohou během let vytvořit „žlábek" v ramenou
● pokud se košíček přelije přes kostici, zvyšuje se výrazně teplota těla v daném místě, což neprospívá pokožce, ta se zanítí a rychleji stárne
● špatná velikost zvoleného obvodu přenáší tíhu poprsí na ramínka a může způsobit krčně-ramenní syndrom těžká ramínka utlačují trapézové svaly a nervy

DRUHY PODPRSENEK

PUSH-UP košíčky mají pěnovou výztuž nebo vyjímatelné vycpávky, které smyslně tvarují dekolt. Podprsence, která zvedne velikost prsou o dvě až tři čísla, se říká Super push-up.

PLUNGE/DEKOLTKA má nižší střed, prsa nadzvedává a stlačuje k sobě. Tím vytváří plný dekolt. Hodí se do hlubších výstřihů.

VYZTUŽENÉ mají zpevněné košíčky, avšak bez vycpávek a jsou v hladkém provedení. Jsou ideální pod přiléhavé oblečení. Nejoblíbenější jsou se střihovým provedením do tvaru T, kdy košíček podprsenky vytvoří krásně kulatý tvar prsou. Tento typ je vhodný zejména pro větší poprsí.

POLOVYZTUŽENÉ mají zpevněnou spodní část košíčku pro zvýšení opory prsou. Vrchní číst košíčku je tvořena nevyztuženou látkou, nejčastěji svůdnou a provokativní krajkou.

NEVYZTUŽENÉ velice pohodlné s kosticí/drátem, které jsou vyrobeny z měkkého, příjemného, ale pevného materiálu. Tento typ si vybírají ženy, které preferují pohodlí a nechtějí svému poprsí přidávat na velikosti.

BEZ KOSTICE/DRÁTU jsou oblíbené u zákaznic vyššího věku, navíc mají v některých typech rozšířená zdravotní ramínka, která se nezařezávají do ramenou a ulevují šíji.

SPORTOVNÍ minimalizuje pohyb prsou při sportu, zmírňuje nepohodlí a snížuje potenciální poškození vazů hrudníku.

BARDOTKA má speciální střih košíčků, které jsou níže sestřižené a ve vrchní části rovné, má většinou boční kostice, které zaručují pevné držení prsou i po odepnutí ramínek. Některé bardotky mívají i silikonový pásek z vnitřní strany obvodu, který zabraňuje sklouznutí podprsenky z těla.

Na skok do historie podprsenky Podprsenky nosily už krétské ženy kolem roku 2500 př. n. l., prsa sice nadzvedávala, ale nezakrývala, spíše je tlačila ze šatů ven. Řecké a římské ženy o několik stovek let později naopak svá prsa skrývaly a snažily se je zploštit a zmenšit. Ve středověku si na své přišel korzet a trvalo to celých 350 let, než se s ním ženská část lidstva rozloučila a zjistila výhody podprsenky. V roce 1913 se Mary Phelps Jacobová chtěla na večírku blýsknout svými novými šaty, které jí kazil korzet ukrytý pod nimi. Během chvíle vyrobila z kapesníků a stuhy první moderní podprsenku. Večer se ocitla ve středu pozornosti a ihned se na ni začaly obracet její kamarádky s žádostí, aby jim podprsenku také vyrobila. Podprsenka se tak stala hitem. Zdroj: MediCentrum

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kostely v regionu se otevřou, k dispozici bude i průvodce

Děsivé dopady kůrovcové kalamity

Největší hráz od dob Slezské Harty