Poté, co loni lidé přestali platit lékařům a lékárníkům třicetikorunové regulační poplatky, výrazně poklesly částky, které pacienti nechávají v ordinacích a lékárnách. Zatímco v roce 2014 překročilo takzvaný ochranný limit 148 tisíc klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny a ta jim vracela přeplatky v celkové výši přes 187 milionů korun, loni už se totéž týkalo jen 47 tisíců lidí. Celková výše přeplatku přitom nedosáhla ani na 59 milionů.

„Do ochranného limitu se původně započítávaly jak třicetikorunové regulační poplatky, tak započitatelné doplatky za léky. Většina regulačních poplatků však byla ke konci roku 2014 zrušena, nadále se platí jen 90 korun za pohotovost. Tato platba se však do ochranného limitu nezapočítává," vysvětlil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Jak doplnil, průměrný přeplatek byl loni nejvyšší v Karlovarském kraji a činil 1 548 korun. V Moravskoslezském kraji vracejí lidem v průměru 1 091 korunu, což je třetí nejnižší částka v republice.

Výše ochranného limitu je 5 tisíc korun, u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let je snížena na polovinu. Vše, co lidé zaplatí za započitatelné doplatky na léky navíc, jim zdravotní pojišťovny vrací.

Přes sedm milionů korun tak lidem vrací rovněž Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Týká se to 5 991 pojištěnců. „V roce 2014 pojišťovna vracela částku mnohem vyšší, když bezmála 19 tisícům svých pojištěnců proplatila 24,6 milionů korun," potvrzuje také Elenka Mazurová z ČPZP. Jak dodává, průměrný přeplatek na jednoho pojištěnce činil 1274 koruny. „Nejvyšší částka 32 204 koruny byla vrácena 59letému muži z Moravskoslezského kraje," doplnila.

Přeplatky dostávají lidé na bankovní účet, nebo poštovní poukázkou, nejpozději do 60 dnů od konce čtvrtletí, ve kterém limit překročili. Zdravotní pojišťovny zasílají částky vyšší než 50 korun, nižší jsou převedeny do dalších čtvrtletí. Poslední přeplatky se lidem vracejí do konce února následujícího roku.