Hospody s historií

Vše začalo před 120. lety v roce 1896, kdy rodina Urbanových postavila obytný dům. O 25 let později požádal František Urban Okresní hejtmanství ve Fryštátě o povolení v přízemí budovy provozovat hostinskou a výčepní činnost.

Dne 28. června 1921 mu bylo vyhověno. Koncesi obdržel na podávání jídla, čepování piva a vína, čepování pálených lihových nápojů, podávání kávy, čaje, čokolády, jiných teplých nápojů a občerstvení. V roce 1949 rodina hospodu prodala československému státu a provozovatelem se staly Restaurace a Jídelny v Českém Těšíně.

Významným mezníkem byl rok 1990, kdy se Urban vrátil opět do soukromých rukou. Koupili ho bratři Veselí, kteří pokračovali v tradici zakladatelů. Štafetu pak v roce 2006 převzaly rodiny Schwarzovi a Pindurovi. Od roku 2009 je majitelkou Romana Sabová.

S novou šéfovou začalo období změn, období každodenní tvrdé práce. Sto dvacet let stará budova v minulém roce prošla celkovou rekonstrukcí a modernizací. Původní podoba v podstatě zůstala zachována. Rozšířily se činnosti zejména o provozování penzionu s třemi pokoji a osmi lůžky. Využily se k tomu prostory na poschodí. Restaurace nyní má kuřáckou i nekuřáckou místnost, výčep a vinný sklípek. Zcela nová je kuchyně. Přestavěli se také staré toalety a rozšířili se o místnost pro vozíčkáře.

Samozřejmě nechybí ani terasa na posezení. Děti si mohou v zahradě za teplého počasí užívat pěkné, dobře vybavené hřiště. „Snažím se pro naše zákazníky vytvořit rodinné prostředí, aby se u nás dobře cítili a bavili. Byli maximálně spokojeni s obsluhou, kvalitou jídel i nápojů. Mám štěstí v osobě výborné kuchařky paní Sadloňové. Myslím si, že se nám vytýčené cíle daří plnit," říká paní Sabová.

Jídelní i nápojový lístek u Urbana je bohatý a pestrý s řadou specialit. „K Urbanovi chodím pravidelně. Mám to blízko. Je tu příjemné posezení s dobrou obsluhou, pivem i jídlem. Vždy tu potkám někoho známého," pochvaloval si místní štamgast Jura Nagy.

Stejného názoru byla i paní Olga se svým přítelem. „Jsme tu často. Bydlíme nedaleko. Nám chutná desítka Radegast. Jídlo je skvělé," krátce hodnotili partneři. Urban je oblíbeným místem také rodinných oslav a přátelských posezení. Podle majitelky se upevňují i sousedské vztahy.

Restaurace a Penzion Urban v srpnu oslavil 120. výročí výstavby historické budovy hudební šňůrou pěti kapel. Muzikantská show trvající do večerních hodin se těšila značnému posluchačskému zájmu. Posezení u dobré hudby bylo velkým lákadlem. Prostory restaurace se zcela zaplnily napříč generacemi.

Otevírací doba: pondělí až pátek od 11.00 do 22.00 hodin. Sobota a neděle od 12.00 do 22.00 hodin.

Restaurace Urban Otevírací doba: pondělí až pátek od 11.00 do 22.00 hodin. Sobota a neděle od 12.00 do 22.00 hodin 

Ceny čepovaného piva:Radegast Ryze Hořká dvanáctka 26 Kč
Radegast desítka 23 Kč
Plzeňská dvanáctka 32 Kč
Velkopopovický Kozel tmavý, desítka 24 Kč
Birell světlý 24 Kč

Speciality podniku:
Panenka se slaninou a šalvěji 135 Kč
Adamova královská žebra 100 g s přílohou 35 Kč
Domácí tlačenka Urban 100 g s přílohou 19 Kč