VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čas pivních speciálů je opět tady. „Tekutý chlebíček" zezelenal...

Velikonoce bez piva? Pro některé obtížná představa. Řada milovníků piva se totiž právě o Velikonocích těší na ochutnávku speciálních „zelených" piv. 

13.4.2017 1
SDÍLEJ:

Výčep a čepování piva.Foto: DENÍK/Dimír Šťastný

Minipivovary v posledních letech začaly sázet na limitované edice pivních speciálů. Jaké „pofrčí" letos?

Podle Petra Turovského z Řemeslného pivovaru Morava ve Frýdku-Místku spočívá tato krátká tradice zejména v potřebě minipivovarů odlišit se od velkých koncernů. „Proto vaříme druhově jiná piva a jdeme více do speciálů typu Ale nebo Ipa, svrchně kvašených druhů piv. A právě svátky jsou možnost, jak se lidem více přiblížit," vysvětluje Turovský.

Letos, ostatně jako v poslední době každoročně, v Moravě uvařili zelenou nefiltrovanou dvanáctku. „K Zelenému čtvrtku zelené pivo prostě patří. Limitovanou edici budeme držet do Velikonočního pondělí. Speciály nejde vařit celoročně, musíme je všechny vystřídat," popisuje Petr Turovský s tím, že Morava bude zelený speciál distribuovat asi do třiceti míst v Ostravě.

Na speciální velikonoční pivo vsadili také v Beskydském pivovárku v Ostravici.

„Máme ještě posledních šest sudů a několik PET-lahví zelené dvanáctky Ale. Na čep do hospůdky, kde bude stát 39 korun, půjde pivo až dnes, symbolicky na Zelený čtvrtek, ale k prodeji už je do sudů a lahví," říká spolumajitel minipivovaru Aleš Karpita.

ZELENÝ „BOOM"

Krnovský Pivovar Nachmelená opice vstoupil teprve do své druhé sezony, přesto anebo právě proto si tuto příležitost nenechá ujít a uvařil rovněž limitovanou Velikonoční zelenou jedenáctku.

„Loni jsme zkoušeli tmavý Stout a letos jsme šli do zelené, která teď zažívá boom. Uvařili jsme spodně kvašený ležák s výtažkem z rostlin, který pivu dodá jemnou zelenou barvu. Zelený čtvrtek, zelené pivo, je to taková symbolika," vysvětluje majitel Nachmelené opice Jiří Valenta, proč si teď minipivovar připravil právě zelené pivo. Každý měsíc zde totiž vaří jiný speciál.

Ne všechny minipivovary v regionu chystají speciály, jiné například Minipivovar Hukvaldy se pak nedrží striktně zeleného piva, ale čepují v hospůdce například medovou čtrnáctku. „Velikonoce moc neslavím, takže to pivo s nimi ani nespojuji a bude k dispozici i dál," říká majitel Hukvald Vít Lanča.

Autor: Petr Jiříček

13.4.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Srážka dvou aut v centru Ostravy.
AKTUALIZOVÁNO
7

OBRAZEM: Nehoda v centru Ostravy zablokovala tramvaje

Čokoládová tretra na Městském stadionu ve Vítkovicích.
17

Radost a zábava. Čokoládová tretra vrcholí v Ostravě

Na slavnosti Ostravaru za dobrou hudbou a novým pivem

Sedmnáctý ročník pivovarnických slavností začíná už tento pátek a návštěvníci na něm mohou ochutnat nový pivní speciál letní jedenáctku.

Policie obvinila muže z brutální vraždy v Ostravě-Vítkovicích

/FOTOGALERIE/ Policie potvrdila zatčení muže podezřelého z brutální vraždy na ubytovně v Ostravě-Vítkovicích.

Tretru rozzáří největší světové hvězdy

Všechny hvězdy jsou potvrzené a už se připravují na přesun do Ostravy. Atletická Zlatá tretra otevře už za šest dnů brány Městského stadionu dokořán a nabídne snad nejlepší možnou sestavu v šestapadesátileté historii. Během dvou dnů by se fanouškům královny sportu mělo představit postupně deset úřadujících olympijských vítězů.

Muž v Ostravě ubodal svého psa, který si chtěl pouze hrát

Policisté ročně vyšetřují několik případů týrání zvířat. Někdy jde o nepochopitelné krutosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies