„Co se týká celkového zájmu klientů o dovolené, tak se dá říci, že je zhruba stejný jako v předchozích letních sezonách. V případě last minute byla slušná nabídka zájezdů na červen. Vysvětlujeme si to tím, že se letos konal světový šampionát ve fotbale a hlavně chlapům se asi na cesty moc nechtělo. Zájezdy na červenec se naopak prodávaly velmi dobře, takže nabídka last minute byla minimální. Hodně nás ale překvapilo, že jsme mohli nabízet výhodné last minute i na termíny od 10. do 20. srpna, tedy období, které je v zahraničí považováno za top sezonu a volná místa se v něm hledají jen obtížně," uvedl Miroslav Jůva z třinecké cestovní kanceláře Marted.

Zlom přišel v polovině července

Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur řekla, že letošní sezona je v případě last minute úplně odlišná od té předchozí.

„Loni lidé hodně nakupovali letní dovolené v rámci prvních momentů už v lednu, únoru a březnu. V letních měsících pak byla nabídka zájezdů na poslední chvíli velmi omezená. Letos se poptávka po dovolených vyvíjela odlišně. V průběhu května a června řada cestovních kanceláří zaznamenala slabší poptávku klientů. Nabídka last minute byla proto až do poloviny července velmi slušná. Pak se to ale otočilo, jakoby si všichni uvědomili, že chtějí jet na dovolenou. A poptávka šla rychle nahoru. V současnosti je situace taková, že pokud se chce nyní rodina s malými dětmi vydat na dovolenou, tak třeba v Řecku, Chorvatsku či Itálii volné kapacity bude hledat jen obtížně. Pokud by se rozhodli pro Turecko, Tunis či Egypt, tam by měla být nabídka ještě slušná," uvedla Kateřina Petříčková.

Jan Osúch, mluvčí cestovní skupiny Fischer, na dotaz odpověděl, že nabídka last minute je letos zhruba o deset procent nižší než v předchozím roce. „Je to způsobeno i tím, že už v předprodejích jsme zaznamenali letos více než dvacetiprocentní nárůst. V letošní last minute sezoně lidé také více kupují dovolenou s delším předstihem. Dá se říci, že méně spekulují a nečekají na nejnižší cenu pár dní před odletem. Vidí totiž, že nabídka není tak široká jako v minulých letech," dodal mluvčí cestovní skupiny Fischer.

Zájemci o nákup dovolené ještě na letošní léto mohou podle něj využít nabídku zájezdů na Baleárské ostrovy, případně do tureckého střediska Kusadasi.

Tomáš Brejcha z Čedoku uvedl, že nabídka zájezdů na poslední chvíli je omezenější než v minulém roce. „V nabídce jsou hlavně hvězdičkové hotely (čteřhvězdičkové a více), naopak rodinné pokoje se téměř neobjevují. Last minute jsou zpravidla o dvacet až třicet procent lacinější," dodal Tomáš Brejcha.

Konec prázdnin: nabídka se rozšíří

Podle Jana Osúcha by se měla nabídka last minute zájezdů rozšířit koncem prázdnin. „V posledním srpnovém a prvním zářijovém týdnu už výrazně méně cestují rodiny s dětmi a nabídka zájezdů by tak měla být daleko větší," dodal mluvčí cestovní skupiny Fischer.

Hana Golasowská z cestovní kanceláře Agentura Hana v Ostravě sdělila, že kdo opravdu má zájem, tak last minute i v termínu do konce prázdnin pořád ještě sežene. „Kdo hledá, najde. Samozřejmě že větší šanci uspět mají ti, kteří až tolik netrvají na konkrétní destinaci. Určitě se třeba dá sehnat last minute do Tunska, na Djerbu, možná i nějaké pobyty v Řecku. Co ale platí určitě, tak to, že letos byla a pořád je velká poptávka po Turecku," dodala Hana Golasowská.

Zástupce další ostravské cestovní kanceláře doplnil, že výhodu mají třeba mladší páry či senioři, kteří nejsou omezeni termínem prázdnin. „V září jsou moře pořád teplá, teploty příjemné a většinou také platí, že i ceny v turistických destinacích jsou nižší než v hlavní sezoně," dodal majitel ostravské cestovní kanceláře, který si nepřál uvést své jméno.