Letos byla úroda tohoto ovoce ale slabší. Podle odhadů Ovocnářské unie ČR se jich v celé republice v porovnání s loňskem neurodila ani polovina. Jak se shodli provozovatelé v oslovených pálenic v Ostravě a okolí, třešňovice se tak letos zřejmě moc nevypálí.

„Třešně jsme už od pěstitelů začali odebírat. Zatím to je ale slabé. Úroda nebyla nic moc a navíc nasbírat třeba metrák třešní, to už dá fušku. Zatím to odhaduju, že u třešňovice to bude nejhorší sezona za posledních dvacet let. Ve srovnání s loňskem nám zájemci o vypálení dovezli těch třešní asi desetinu,“ uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Provozovatel Pěstitelské pálenice v Ostravě-Plesné Roman Rajský rovněž uvedl, že zatím se na vypálení třešní dotazoval jeden zákazník. „Je to slabé. Meruňky tady u nás v kraji pomrzly, u hrušek to také vypadá na slabší úrodu, jablka asi také žádná sláva,“ přidal svůj názor provozovatel pálenice v Plesné Roman Rajský.

Sloní mládě v ZOO Ostrava.
Ostravské slůně má jméno. Je to Chandru

Provozovatel další pálenice, který si nepřál být jmenován, dodal, že ubývá i chlapů, kteří se pouštějí do sbírání ovoce a přípravy kvasů. „U třešní to je poznat snad nejvíc. Než nasbíráte metrák, to je jiná dřina než dát do bečky třeba metrák meruněk nebo jablek,“ dodal provozovatel pálenice.

Na severovýchodě republiky, na rozdíl třeba od jižní Moravy, kde lidé daleko více nakládají do sudů právě i meruňky, následuje po třešních krátká přestávka. Dalším ovocem, které se využívá na přípravu kvasů, bývají letní jablka.

Jak na to?

Při přípravě ovocných kvasů platí podle Marcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi zásada, že nádoby, ve kterých se připravuje kvas, by neměly stát na přímém slunci. „Pro kvalitu pálenky je důležité i to, abychom do kvasu nedávali nahnilé ovoce. A třešně musíme zbavit stopek,“ doplnil Marcel Černík. Z metráku třešní se dá podle zkušených lihovarníků vypálit průměrně osm až devět litrů padesátiprocentní pálenky.

Ilustrační snímek.
Hudba, nebo hluk? Ne všichni jsou z festivalů nadšeni