Dnes jsou už zcela běžné půjčovny nejrůznějšího nářadí, zahradní techniku nevyjímaje. Pokud bydlíte v okrajových částech města nebo v menších městech, není den, kdy byste neslyšeli z některé ze zahrad hluk sekačky, zahradního traktoru nebo křovinořezu. Ceny kvalitní zahradní techniky se mohou vyšplhat i na několik desítek tisíc korun. Ušetřit můžete, pokud si techniku jen půjčíte.

V půjčovnách nářadí si můžete vypůjčit naprosto cokoliv, co je třeba pro údržbu domu a zahrady. Vše je možné si prohlédnout na internetu a často přes internet rovnou objednat i s dovozem domů. Samotné půjčovné vyjde na pár stovek korun na měsíc, ale cena jistiny je mnohem vyšší. Z pěti set korun za zahradní válec se může vyšplhat až na dvacet tisíc za zahradní traktor.

Zdroj: Deník

Pokud techniku včas neporušenou vrátíte, jistinu samozřejmě dostanete zpátky. Stojí ale za zvážení, zda se nevyplatí dopřát si za tu stejnou sumu, a někdy dokonce nižší, komfort vlastního nářadí. Také je třeba přičíst cenu za související spotřební zboží, jako je benzin nebo struny do sekačky apod.

„V případě, že zákazník vrátí nefunkční nářadí, se musí v první řadě zjistit, jestli závada vznikla jeho vinou. Pokud ano, musí zákazník uhradit nutné opravy. Cenu opravy mu potom odečteme ze složené jistiny a případný zbytek peněz dostane zpět," popisuje postup při řešení problémových situací Renata Beyerová z půjčovny ostravského železářství Bobošík.

Jakoukoliv techniku si můžete vypůjčit na čtyři hodiny nebo klidně déle než měsíc. Základní dobou půjčení je ale jeden den. Kratší intervaly jsou pro případy, že potřebujete pouze něco rychle opravit. Půjčovné pro takové případy bývá až poloviční oproti ceně za jeden den. Zpravidla pak cena půjčovného ze základní sumy klesá s navyšujícím se počtem dní.

Některé firmy nabízejí rozvoz po blízkém okolí zdarma, jinde vám zase předvedou, jak s technikou správně zacházet, a můžete si ji dokonce sami před vypůjčením vyzkoušet. Půjčení zahradní techniky, zvláště té větší, tak může být v některých případech opravdu jednoduché a pohodlné řešení. Přináší s sebou ale určité riziko, které zákazník musí přijmout.

Jonáš Jelen