O 85 haléřů více než letos si v následujícím roce za kubík vodného a stočného připlatí zákazníci Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava (SmVaK). Tato vodárenská společnost dodává vodu na Frýdecko-Místecko, Karvinsko, Novojičínsko a Opavsko.

V roce 2015 společnost vyrobila přes 64 milionů kubíků pitné vody, což v případě domácností odpovídá spotřebě 88 litrů na obyvatele a den. Zákazníci Ostravských vodáren a kanalizací (OVAK) zaplatí proti letošku v roce 2017 za kubík vodného a stočného o 56 haléřů více.

Podle mluvčí OVAK Radky Vankové to znamená, že průměrný spotřebitel zaplatí měsíčně proti letošku o korunu a padesát haléřů navíc.

Stagnaci, případně minimální nárůst cen tepla, předpokládá pro rok 2017 Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace společnosti Veolia ČR. Tato společnost dodává na severní Moravě a ve Slezsku teplo do 105 tisícovek domácností, stejně tak i nemocnicím, průmyslovým podnikům i dalším.

Mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol odpověděl, že zdražování pro koncové zákazníky společnost v příštím roce nepředpokládá. „Obchodník ČEZ Prodej nakupuje elektřinu kontinuálně a s předstihem, a to i z důvodu zajištění před výkyvy na trzích, což by mohlo mít vliv na drobné spotřebitele, kteří tyto pohyby na burzách nemohou sledovat. V případě ceny za distribuci elektřiny dojde ke snížení ceny o 1,1 procenta," upřesnil mluvčí Skupiny ČEZ.

Regionální mluvčí innogy (dříve RWE) Linda Ešková uvedla, že od 1. ledna 2017 tato společnost určitě nebude zvyšovat ceny plynu. „Naopak, pro naše zákazníky bude aktuální topná sezona výrazně levnější. Na zajímavé úspory při vytápění zemním plynem dosáhnou jak zákazníci se smlouvou na dobu neurčitou, tak i ti, kteří mají smlouvu na dobu určitou. Domácnost s produktem plyn Standard ušetří oproti minulé topné sezoně více než dva tisíce korun. Pokud však zákazník přejde z produktu plyn Standard na produkt plyn Optimal, ušetří dokonce přes tři tisíce korun," upřesnila Linda Ešková.

Nájemné

Společnost RPG Byty je vlastníkem zhruba 44 tisíc bytů. Podle své mluvčí Kateřiny Piechowicz navýší v roce 2017 nájmy pouze u bytů, kde dříve platilo regulované nájemné a kde nájemné nedosáhlo ceny, která je v lokalitě obvyklá. „Příští rok se změna dotkne už jen necelé třetiny domácností a průměrné navýšení nájemného nepřesáhne 262 korun. V každém bytě přitom stanovujeme výši nájemného individuálně," upřesnila mluvčí RPG Byty. V nejlidnatějším obvodu Ostrava-Jih je statutární město Ostrava vlastníkem 5259 bytů v 312 bytových domech. „Zvyšování nájemného pro rok 2017 je v kompetenci Rady městského obvodu Ostrava-Jih a bude projednáváno v příštím roce," odpověděla na dotaz mluvčí obvodu Martina Gavendová.

Jízdné

České dráhy měnily ceník už v souvislosti se zavedením nového jízdního řádu (k 11. prosinci 2016). Jízdné do 120 kilometrů se zvýšilo o jednu korunu. „Na větší vzdálenosti pak došlo ke zvýšení ceny jízdného maximálně o čtyři koruny," upřesnil mluvčí ČD. Železniční přepravce RegioJet v následujícím roce neplánuje žádné zvyšování cen jízdného. Mluvčí RegioJet a Student Agency Aleš Ondrůj dodal, že ani u autobusových spojů neplánuje soukromý přepravce zvyšování cen. Michal Pastrňák, obchodní ředitel Arriva Morava, sdělil, že Arriva aktuálně žádné zdražení jízdného v Moravskoslezském, ani v Olomouckém kraji nepřipravuje. „Jízdné se nebude měnit na našich komerčních linkách ani na linkách objednávaných kraji, městy či obcemi," dodal Michal Pastrňák. 

MHD

V ostravské MHD dojde od ledna 2017 k řadě změn. Jejich cílem je zjednodušení, zvýhodnění dlouhodobých předplatitelů a podpora elektronických jízdenek. Základní změnou je pak snížení počtu ostravských zón ze čtyř na jedinou. U dlouhodobých obyčejných nepřenosných časových jízdenek budou lidé platit v roce 2017 více než letos jen u 30denní, kde se ceny zvýší ze 495 na 499 korun. Například u 90denní jízdenky už ale zákazník nově zaplatí jen 1299 místo 1336 korun a u 365denní ušetří v roce 2017 proti letošku přes 700 korun (letos platil 4702, příští rok bude cena 3999 korun). U krátkodobých časových jízdenek si zákazníci připlatí v roce 2017 dvě koruny u 60minutové jízdenky. Ta tak bude stát 30 korun. Nově také podraží cena zlevněné 60minutové jízdenky ze 14 na 15 korun.

Poštovné

Česká pošta od ledna zvýší ceny za posílání listovních zásilek do zahraničí o pět korun, balíky podraží o 20 korun. Vyplývá to z ceníku na webu společnosti. Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka je důvodem nutnost pokrýt náklady na tyto služby. Poslání obyčejného dopisu do 50 gramů po Evropě vyjde nově na 32 korun namísto 27 korun, mimo Evropu pak na 37 místo dosavadních 32 korun. Doručení kilogramového balíku bude stát 285 korun a dvoukilového 300 korun. Některé ceny doručování do zahraničí pošta naposledy zvyšovala loni v únoru, kdy například doporučená zásilka nebo cenné psaní podražily o deset korun pro všechny hmotnostní kategorie a cílové destinace. Vnitrostátní ceny podnik zvedal letos v květnu, kdy známka na dopis podražila o tři koruny, na 16 korun.

Poplatek za svoz odpadu se v Ostravě měnit nebude. Lidé tak i v roce 2017 zaplatí 498 korun za osobu a rok. (lap+čtk)