„Po vyhodnocení prvního úseku u obce Hluk na Uherskohradišťsku se speciálních lišt dočkají i další kraje v České republice. Plastové lišty se budou připevňovat na svodidla u kritických úseků, jakými jsou například nepřehledné či prudké zatáčky, zúžené průjezdy, různé překážky, přechody pro chodce nebo kruhové objezdy," vysvětlila mluvčí huti Arcelor Mittal Barbora Černá Dvořáková s tím, že se firma zapojila do projektu Visual Communication, který má za cíl snížit nehodovost a počty smrtelných zranění na silnicích nižších tříd.

„Každá lišta nese řádně vyznačený unikátní kód, který po nahlášení do českého Integrovaného záchranného systému umožní přesně najít místo nehody. Lišty navíc přispějí k co nejvčasnějšímu zásahu zdravotníků, hasičů či policistů na místě havárie," doplnil Jiří Chvalina, ředitel technického oddělení ArcelorMittal Distribution Solutions.

O dalším osudu retroreflexních lišt na českých silnicích rozhodnou výsledky pilotního provozu. „Rok nyní budeme sledovat, jaký vliv na viditelnost a životnost retroreflexních lišt mají povětrnostní podmínky nebo zimní údržba pozemních komunikací," dodal Jiří Chvalina. Po následném vyhodnocení budou podle něj lištami, na které je možné umísťovat také výstražné znaky či nápisy, osazena svodidla na dalších nebezpečných úsecích na území České republiky.

ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic s. r. o. je jediným výrobcem certifikovaných trasových záchytných systémů v ČR, dále důlních výztuží a zpracovatelem za tepla válcovaných plechů a pásů. Roční kapacita je více než půl milionu tun výrobků. Svodidla z ArcelorMittalu v Ostravě jsou na sedmdesáti procentech všech českých dálnic a téměř na všech silnicích první třídy.

Svítící lišty nejen upozorní řidiče na nebezpečný úsek silnice, ale dokáží i nahlásit, že je v místě nehoda.