Důchodkyni z Ostravy vyděsilo, když jí domů přišly upomínky na zaplacení vysokého dluhu a hrozba exekuce. Nebyla si schopna vzpomenout, že by si někdy vzala půjčku.

„Společnými silami jsme zjistili, že klientka před časem zareagovala na inzerát, který viděla na autobusové zastávce: ‚Banky vám nepůjčí, my ano´. Protože věděla, že syn uvažoval o půjčce, ale nedali mu ji, rozhodla se pomoci synovi," líčí příběh důchodkyně sociální pracovnice Anna Kolajová, která pracuje v poradně Diecézní charity ostravsko-opavské.

Právě na ni se zoufalí senioři stále častěji obracejí se žádostí o pomoc. Důchodkyně nakonec žádnou půjčku nedostala, s pracovnicemi úvěrové firmy ale provolala desetitisíce. „Obdržela vysoký účet za telefon. Protože si ale nebyla ničeho vědoma, myslela si, že jde o omyl a na výzvy k zaplacení nereagovala," doplnila sociální pracovnice.

S podobnými příběhy se v poradně charity setkávají čím dál častěji.

Pomoc pro děti

„Od roku 2007 počet případů zadluženosti seniorů narostl až o sedmdesát procent," vyčíslila Kristina Stoszková, vedoucí poradny Diecézní charity ostravsko-opavské. Důvodů, proč se důchodci dostávají do dluhových pastí, je podle ní hned několik.

„Někteří si berou půjčky, protože chtějí pomoci svým dětem. Jiní se zase nechají nalákat na zboží v předváděcích akcích nebo se stanou terčem podvodníků, kteří využijí jejich důvěřivosti a doslova jim vnutí papíry k podpisu," přiblížila Stoszková.

Vysoké splátky a hrozba exekuce pak seniory často srazí na kolena.

„Do té doby většinou byli vitální a dokázali se o sebe postarat, tohle je ale pro ně obrovská zátěž, kterou často nezvládnou. Hroutí se psychicky i fyzicky," míní vedoucí poradny.

Do problémů s exekucemi se senioři mohou dostat i po ztrátě dokladů.

„Měli jsme třeba případ pána, který ztratil doklady, všechno nahlásil na příslušné úřady i na policii, jenže než to stihl, někdo jeho doklady zneužil a vzal si na ně úvěr," popsala Stoszková s tím, že seniorovi pak začaly domů chodit upomínky. „Myslel si, že je to všechno omyl, že se mu nemůže nic stát, a propásl tak dobu, kdy se mohl odvolat. Oficiálně tak byl dlužníkem on," míní žena.

Falešný vnuk

Podvodníci, kteří na důvěřivých seniorech vydělávají, pak vymýšlejí stále nové a nové finty, jak z nich vytáhnout peníze.

„Objevují se případy, kdy se nepravdivě představují jako jejich vnuci nebo vnučky," sdělil mluvčí ostravských policistů Petr Svoboda. Dodal, že ne všechny případy ale mají smutný konec. „Třiaosmdesátileté ženě z Ostravy zavolal na pevnou linku neznámý muž, který se představil jako její vnuk a žádal půjčku padesát tisíc korun na automobil. Obezřetná důchodkyně však vytušila, že něco není v pořádku. Zavolala proto matce pravého vnuka, aby si ověřila, zda peníze skutečně potřebuje. Když zjistila, že to není pravda, kontaktovala policisty," připomněl příběh z letošního srpna Petr Svoboda.

Okradli je už o více než milion

Přibývá také seniorů, které zloději pod různými záminkami připraví o peníze. V roce 2010 ostravští policisté vyšetřovali pětapadesát činů, o rok později jich bylo o čtyři více. Letos jich do současné doby evidují dokonce sedmdesát. Jsou mezi nimi i podvodníci vystupující jako falešní vnuci. Bývají tak přesvědčiví, že často odcházejí s částkami v řádech deseti- až statisíců korun, což mnohdy představuje celoživotní úspory důvěřivých lidí. Jen letos připravili podvodníci ostravské seniory o více než jeden a půl milionu korun.