VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmářské trhy v Ostravě: rýsuje se vznik nové tradice

Ostrava/AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE, DISKUSE/ - Dost bylo česneku z Číny, rajčat ze Španělska či kuřat z Polska. Mezi lidmi roste zájem o potraviny od regionálních pěstitelů a chovatelů. K mání by už brzy mohly být na ostravských farmářských trzích.

12.8.2010 38
SDÍLEJ:

V areálu Černé louky vybudovalo město před lety krytou tržnici. Mezi Ostravany si ale příliš mnoho fanoušků nenašla. Dnes zde najdeme jen pár prodejců ovoce a zeleniny, kteří si stýskají na to, že lidé do těchto míst zabloudí jen poskrovnu.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Bedýnky plné čerstvého ovoce a zeleniny nyní pravidelně nakupuje v přímo od jednoho zahradníka ze Sedlnic na Novojičínsku Hana Kostelníková z Ostravy. „Po letech nakupování v hypermarketech zpětně zjišťujeme, jak že má ta zelenina i ovoce vlastně chutnat,“ říká.

Lidí, kteří se shánějí po potravinách od místních producentů, je čím dál více. Do módy tak přicházejí jako protiváha hypermarketů takzvané farmářské trhy. S úspěchem se už konají na několika místech v Praze, ale i v Brně, Pardubicích či Zlíně.

Brzy by měl tento trend dorazit také do moravskoslezské metropole. Na sociální síti Facebook vznikla skupina s názvem Farmářské trhy v Ostravě, která svou snahu o vznik těchto trhů myslí naprosto vážně.

„Celý projekt se teprve rodí. Dali jsme zatím dohromady tým lidí, který se snaží najít prostranství ve městě, kde by se trhy měly konat. Pak budeme jednat s příslušným obvodním úřadem, který by to muset schválit,“ přibližuje aktivity Radek Panna, jeden z iniciátorů farmářských trhů v Ostravě.

Jako nejvhodnější lokality pro trhy lidé na Facebooku navrhují Masarykovo náměstí, stávající tržiště v centru města, trh v Porubě na Nezvalově náměstí nebo v Zábřehu na náměstí SNP. Mezi návrhy je i prostranství vedle kostela v Mariánských Horách, kam by to měli lidé z centra, z Poruby i z Jihu stejně daleko.

„Chceme obcházet Ostravany s dotazníky, ze kterých by vyplynulo, které místo ve městě by považovali pro farmářské trhy za nejlepší. Spolu s výběrem vhodné lokality už hledáme také místní prodejce, kteří by na trzích prodávali. Základem nabídky by mělo být ovoce, zelenina, masné výrobky, jako třeba jehněčí, které jsou hůře dostupné, nebo také sýry od místních výrobců,“ vysvětluje dále Panna.

V sobotuvyráží jeho tým na zkušenou do Prahy, kde mají domluvenu schůzku s člověkem, který stál u zrodu farmářských trhů v hlavním městě. „Jedeme si pro inspiraci,“ poznamenává ještě jeden z iniciátorů facebookovské aktivity.

A kdy by se mohly farmářské trhy v Ostravě rozjet? „Včera bylo pozdě. Když ale zvážím, co všechno se ještě musí pro přípravu udělat, tak jako ideální a možný termín vidím konec léta, začátek podzimu. Ale možná to bude až příští rok. Hlavně, aby se to vůbec povedlo,“ dodává.


Místní producenti farmářským trhům fandí

Nebude jednoduché farmářské trhy zorganizovat ani na ně přitáhnout dostatek lidí, kteří by měli o nabízený sortiment zájem. Přesto je dobře, že se někdo snaží tuto akci v Ostravě rozjet. Na tom se shodují pěstitelé a malí výrobci potravin z tohoto regionu, které Deník oslovil.

S trochou skepse vidí vznik trhů místní biozemědělec Ladislav Michalík, který farmaří kousek za Ostravou už čtyři roky. Většina Ostraváků podle něj stále upřednostňuje levnější zeleninu z Polska, takže nebude jednoduché tu místní prosadit. Přesto iniciativě fandí.

„Pokud by v Ostravě vznikly farmářské trhy, tak bych se do nich zřejmě zapojil. Moje doména je česnek, pěstuji ale i mrkev, brambory, celer, saláty, ředkvičky či artyčoky. Příští rok chci začít prodávat první ostravský chřest,“ vyjmenovává svůj sortiment Michalík.

Podle Ivy Ličkové ze zahradnictví v Sedlnicích na Novojičínsku se nyní rozjela vlna mezi mladšími lidmi, kteří nechtějí nakupovat v supermarketu, a tíhnou k místnímu ovoci a zelenině. „Nabízíme jim bedýnky, které složíme z aktuálních výpěstků. Je o ně velký zájem,“ podotýká.

Také ona vítá ostravskou iniciativu na založení tradice farmářských trhů, ačkoliv sama neví, jestli by měli ještě dostatek sortimentu také pro stánek. „Ještě to budeme muset zvážit. Zelinářů je tady ale více, takže myslím, že by se to mohlo podařit,“ dodává Ličková.

Trhů by se pokud možno ráda zúčastnila také Markéta Pištěková z Bartošovic, která nabízí domácí kozí sýry. „Zájem o ně je velký. S výrobky bych ale na trhy mohla až někdy na jaře, protože teď už kozy dojí málo,“ říká Pištěková.

Červená řepa, mrkev, dýně hokaido a rajčata. Nebo také mouka ze špaldy, pohanky, žita nebo ovsa. To je ve zkratce sortiment rodiny Poulíčkovy ze Staré Vsi u Bílovce. „Určitě by nás farmářské trhy zajímaly, ale teprve začínáme. Stavíme pekárnu, dále chceme vybudovat provozovnu na mléko a výrobky z něj. Tak uvidíme, jak to všechno dopadne,“ poznamenává k tématu Helena Poulíčková.

>> GLOSA BŘETISLAVA LAPISZE

Farmářské trhy– pěkná představa

Skoro jako v pohádce, tak si člověk připadá nejen v proslavené francouzské oblasti Provence, ale i jinde ve vyspělé Evropě. Sympatické hospodyňky s proutěnými košíky, ze kterých vyčuhují čerstvé bagety, mrkev i s natí, šťavnatá rajčata, kousek studené šunky či třeba kozího sýra, který ochotný chovatel a zároveň prodejce nabídl předem i k ochutnání.

Takovou představu můžeme získat třeba při návštěvách přímořských států nebo i z různých filmů. Když k tomu přidáme i sluníčko, vůni moře, čisté a malebné náměstí, kde trhovci své zboží nabízejí, našinec zalituje, že něco takového u nás nenajde.

Otázka je, jak takové trhy uvést v život v zeměpisných šířkách, kde letos propršel celý duben a půlka května, přímořské podnebí je stejně daleko málem jako Grónsko, čerstvá zelenina je k dispozici nejdříve od konce května do září a lidé místo procházek přírodou či uličkami měst tráví volný čas v různých hypermarketech.

Je ale fakt, že Ostravě trhy, kde by člověk mohl nakoupit nejen zeleninu, ale třeba i sýry či masné výrobky třeba od bioproducentů či pěstitelů z okolí, chybějí. Trhovci sice prodávají třeba na náměstí SNP v Zábřehu, na tržnici v areálu Černé louky to ale už dlouhé roky vypadá jako u snědeného krámu (ti prodejci, kteří tady stále čerstvou zeleninu a ovoce nabízejí, si ale zaslouží nejen úctu, ale málem i medaili za vytrvalost).

Nápad pořádat farmářské trhy vypadá na první pohled hodně sympaticky. Aby se jej ale podařilo dotáhnout až do konce a farmáři začali své výrobky nabízet na náměstích či na jiných zajímavých místech, to už dá pořádnou fušku. A to nemluvím o tom, že stejně obtížné je bude udržet, aby po několika nákupech neutekli zpátky do velkých obchodů.

Autor: Martin Pleva

12.8.2010 VSTUP DO DISKUSE 38
SDÍLEJ:
Nehoda na dálnici.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Marek Hlinka

Doufám, že doma ukážeme jinou tvář, přeje si záložník Baníku Marek Hlinka

Muž chtěl znásilnit ženu u zastávky Dřevoprodej v Hrabůvce. Policie hledá svědky

/VIDEO/ Ostravští policisté vyšetřují další případ pokusu o znásilnění. Vše se odehrálo v sobotu 12. srpna kolem osmé hodiny ráno v Ostravě-Hrabůvce na ulici Místecká, u zastávky Dřevoprodej ve směru do centra.

AKTUALIZUJEME

Vlak smetl na přejezdu mezi Baškou a Pržnem auto, řidička zemřela

/FOTOGALERIE/ Neštěstí se stalo v pátek dopoledne na železniční trati mezi Baškou a Pržnem. Vlak tam na železničním přejezdu na dolním konci Pržna smetl auto.

Na Hlubině vznikl ráj pro kutily

/FOTOGALERIE/ Šlapu na pedál, kruh se roztáčí. Rychleji a rychleji. Hlína mi prochází semknutými dlaněmi; cítím, jak se z ní začíná formovat budoucí mísa. K ní však vede ještě dlouhá cesta. Můj první hrnčířský, a později i šicí den začíná…

Kvůli filmařům bude uzavřena část města

Část Hlavní třídy, Třeneckého ulice a parkoviště u magistrátu obsadí o víkendu v Havířově filmaři. Produkce České televize požádala město o součinnost při tvorbě filmu Dukla 61. Natáčení se neobejde bez dopravního omezení.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení