Jak ministryně upřesnila, průměrný výdělek mužů činil předloni celkem 29 858 korun, u žen to bylo o 6437 korun méně.

Rozdíl je také v míře zaměstnanosti žen a mužů. Ten je podle Michaely Marksové rovněž v Česku mnohem vyšší než průměr Evropské unie.

„Statistiky to dokazují jasně ženy jsou na trhu práce oproti mužům ještě stále znevýhodněny, a to nejen pokud jde o jejich uplatnění. Jednou z příčin je to, že ženy během péče o děti či další členy rodiny ztrácejí kontakt s pracovním trhem, a tak se snižuje jejich šance na úspěšný návrat," uvedla v minulých dnech ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Ženy v technických profesích? Proč ne

V huti ArcelorMittal Ostrava (AMO) pracuje ve vedoucích pozicích přibližně 15 procent žen.

„S tímto stavem není huť spokojena a také proto se v posledních třech letech podporou žen ve firmě intenzivně zabývá. Přestože hutní výroba je tradičně vnímána jako mužský svět, ženy mohou v tomto odvětví být velkým přínosem. Od vyššího počtu žen si huť slibuje hlavně zlepšení firemní kultury, více empatie a naslouchání, nový přístup k vedení lidí či vyhodnocování rizik," vysvětlila mluvčí AMO Barbora Černá.

K TÉMATU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR v rámci Operačního programu Zaměstnanost uvolnilo 400 milionů korun na podporu projektů, které napomohou snížit rozdíl v míře zaměstnanosti žen a mužů. Soutěžní projekty na podporu rovnosti žen a mužů na trhu práce, které MPSV vyhlásí 10. března 2016, umožňují získat finanční prostředky na poskytování profesního poradenství, koučink, mentoring, odborné vzdělávání reagující na potřeby regionu, vzdělávání v oblasti manažerských dovedností či IT nebo na výuku cizích jazyků. Podmínkou však je, aby tyto kurzy byly určené ženám nebo rodičům, kteří to potřebují (například ženy 55+, ženy pečující o osoby blízké, rodiče vracející se po rodičovské dovolené na trh práce atd.). Oprávněnými žadateli pro obě výzvy jsou neziskové organizace, kraje, obce, poradenské instituce, OSVČ, obchodní korporace a další.

Huť podle ní usiluje také o to, aby ženy mohly uspět i tam, kde převažují nebo doposud pracovali výhradně muži.

„Aby ženy, které firma nabírá, uspěly, pořádá pro ně firma speciální rozvojové programy, poskytuje mentoring a koučing, pořádá setkání se ženami, které pracují v náročném prostředí, ať už v jiných firmách s převahou mužů či například i v armádě. Organizujeme také work-shopy zaměřené na problematiku sladění rodinného a pracovního života a psychohygienu. Toto vše pomáhá nejen ženy ve firmě udržet, ale také přesvědčit, že má smysl usilovat o vyšší posty," dodala Barbora Černá.

V posledních letech se huť soustředí na nábor žen absolventek do takzvaného trainee programu.

Jde o roční zácvikový program pro absolventy. V něm se absolventky připravují také na technické pozice, ve kterých je v tuto chvíli žen nejméně.

„Za zmínku stojí i program, u kterého se huť inspirovala v zahraničí. Jedná se o neformální instituci ambasadora pro ženy odcházející na mateřskou dovolenou. Princip spočívá v tom, že vyškolená osoba prodiskutuje s nastávajícími maminkami veškeré možnosti kontaktu i návratu do firmy, čerpání benefitů spojených s touto událostí a je s nimi v kontaktu po celou dobu čerpání mateřské či rodičovské dovolené," doplnila Barbora Černá.

Hodnotíme podle výkonu, ne pohlaví

Radovan Burkovič, jednatel ostravské agentury práce Job centrum, která zprostředkovává práci brigádníkům, uvedl, že za 24 let fungování této společnosti se nestalo, že by jakákoliv firma požadovala na práce ženy a nabízela jim nižší mzdu než mužům.

„Hodnotíme člověka podle výkonu, ne pohlaví. Spíše jsme to my sami, kdo firmám poptávajícím brigádníky nabízí práci dívek a žen, pokud to jen trochu v kraji hutníků, horníků a těžkého strojírenství je možné. Ženy jsou pečlivější i obratnější," uvedl pro Deník Radovan Burkovič z ostravské agentury práce Job centrum.

Podle něj je ale mateřská role žen v lidské společnosti nezastupitelná.

„Muž prostě tuto roli plnit nemůže. V tomto období, které je pro vývoj dítěte a tím i společnosti prostě nepostradatelné, se ženy mohou jen těžko věnovat stoprocentně své profesi. Máme spoustu příkladů, kdy se o to snaží a pracují z domu. Je to jejich právo a i naše agentura práce vychází svým zaměstnancům a zaměstnankyním vstříc prací z domu nebo zkrácenými úvazky. Ale minimálně na část roku ženu mateřství vyřazuje z pracovního procesu a muži její pozici rychle zabírají. Muži tak stále mají na nepřerušované budování kariéry profesní i poziční více času, a proto platově ženy přeskočí. A to říkám jako zástupce společnosti pyšnící se už několik let titulem Společnost přátelská rodině Family friendly company," vysvětlil jednatel Job-centra.