První vysílače instalovaly OVAK na vodoměry ve Výškovicích, poté přišly na řadu Zábřeh, Hrabůvka, Dubina, Stará Bělá a Vítkovice. V pokrytí budou OVAK pokračovat směrem k obvodům Poruba, Mariánské Hory a Hulváky, Moravská Ostrava a Přívoz a části Slezské Ostravy.

„Cílem je vytvářet celistvé pokrytí přijímači. Podobně, jako budují pokrytí mobilní operátoři," informovali zástupci OVAK na tiskové konferenci.

Systém funguje na principu odečtu dat z vysílačů umístěných na vodoměrech, které jsou pomocí digitálního signálu přijímány přijímači. Ty přenášejí data, která se nakonec dostanou až do informačního systému pro správu dat.

Kulinářský festival přilákal tisíce lidí, kteří si mohli vybrat z nepřeberného množství jídla.
Když vaří mistři aneb Ostrava plná chuti nadchla i Zdeňka Pohlreicha

„Chytrý vodoměr zajistí i to, že pokud dojde k nestandardnímu úniku vody, zašle systém zákazníkovi varovný e-mail. Máme už příklady z praxe, kdy tato služba zákazníkům pomohla a výrazně omezila škody, ke kterým jinak mohlo dojít," uvedl generální ředitel OVAK Petr Konečný.

Služba se zatím netýká bytových vodoměrů. Důvodem je to, že OVAK nemají smlouvy s obyvateli jednotlivých bytů, ale s bytovými družstvy či společenstvím vlastníků.

Vodoměry v jednotlivých bytech jim tak nepatří. Chytrý vodoměr si mohou nechat instalovat ale lidé v rodinných domech či další zákazníci, kteří mají se společností OVAK uzavřenu Smlouvu o dodávce a odvádění odpadních vod.

Masarykovo náměstí v centru Ostravy. Ilustrační foto.
Jak ještě Ostrava oslaví jubileum?