Sázka na kvalitu i striktní dodržování podnikatelského záměru se vyplácí. Své o tom vědí i ve Farmě Klokočov na Odersku, která je už od roku 1999 vedena v ekologickém zemědělství.

Po loňském otevření specializované prodejny U Stračeny v Ostravě-Svinově se před měsícem společnost rozrostla o další provozovnu. Je jí Stračena Pub ve Výškovicích.

V této části Ostravy si přitom milovníci dobrého piva na nedostatek vyhlášených restaurací nemohou stěžovat, konkurence je obrovská. „My to ale považujeme jednoznačně za výhodu této lokality. Hlavně proto, že na jednom místě si může potenciální host doopravdy vybrat," tvrdí manažer Stračena Pubu Lukáš Mališka.

Stračena Pub láká nejen na široký výběr piva. „Kromě plzeňské dvanáctky, kterou považujeme za královské pivo, máme stále ve výčepu i tři druhy z Beskydského pivovárku z Ostravice. Myslím, že ani Ostravákům nemusím tento pivovar dále přibližovat, protože ho dobře znají," pokračoval majitel restaurace.

Tím ale výčet piv ve Stračena Pubu nekončí. „Kromě těchto čtyř stálých máme i dvě rotující piva a střídáme je prakticky po týdnu. V praxi si tedy u nás zákazník může vybrat ze šesti, respektive sedmi piv. Myslíme samozřejmě i na řidiče, takže posledním čepovaným pivem je nealkoholický Birell."

Kvalita piva v Pubu začíná vychlazením piva v chladicí komoře na teplotu čepovaného piva, vychlazenou sklenicí a tradičním čepováním na hladinku. Rádi vám ale také načepují šnyt či mléko.

I když si Česko bude muset podle všeho na protikuřácký zákon ještě nějaký čas počkat, ve Stračena Pubu se politickými rozmíškami v parlamentu nezabývají. „Od začátku jsme věděli, že se u nás kouřit nebude, protože kromě dobrého piva chceme prorazit kvalitní domácí kuchyní. A k ní cigarety rozhodně nepatří," zdůraznil Lukáš Mališka.

Gastronomická část Stračena Pubu navazuje na koncept vyhlášené svinovské prodejny U Stračeny, kde si mohou milovníci dobrého masa nebo sýrů už více než rok vybírat ze širokého sortimentu výrobků z farmy v Klokočově. „Nechci tady slovíčkařit, ale drtivá většina jídel je u nás opravdu domácích. A to bych chtěl zdůraznit. Pokud po mně chcete údaj v procentech, tak se nebojím říct, že naše jídla jsou z devadesáti procent připravována z domácích surovin. Na tom si velmi zakládáme a věříme, že lidé, kteří už někdy navštívili naši prodejnu ve Svinově, přijdou i do naší restaurace vyhlášené hovězí speciality ochutnat," pokračoval Lukáš Mališka.

Pokud by měl vybrat jedno jídlo, které by návštěvníkům doporučil, byl by to jednoznačně hamburger. „Už kvůli kvalitě domácího pečiva a vyzrálosti masa si dovolím tvrdit, že nemá konkurenci. Ale nejlepší bude, když si ho přijde každý vyzkoušet," řekl Mališka, který ale také dále doporučuje domácí tlačenku, paštiky, žebra, steaky nebo jídla z vyzrálé zadní kýty či roštěnce.

Návštěvníky chtějí v Pubu nalákat nejen kvalitou piva a jídel, ale také příjemným prostředím prostorné zahrádky s dětským hřištěm a interiérem v anglickém stylu. „Otevřeli jsme zrovna v době, kdy se konal světový šampionát v ledním hokeji, který tak mohli u nás lidé sledovat na projekčním plátně. Totéž samozřejmě chystáme i na začínající evropský šampionát ve fotbale i následnou letní olympiádu v Rio de Janeiru."

K TÉMATU

O FARMĚ KLOKOČOV

Na farmě v Oderských vrších se chovají specializovaná masná plemena na produkci masa - Limousine a Charolais. Maso těchto zvířat vykazuje velmi intenzivní masovou chuť a vyniká silným mramorováním, které je tak nezbytné pro chuť hovězího masa. Zvířata se od jara do podzimu pasou na ekologických horských pastvinách, v zimních měsících jsou na biofarmě krmena jen senem a senáží bez antibiotik, hormonů a pesticidů. Maso pochází z mladých jalovic a býčků s maximálním stářím 30 měsíců. Hovězí maso zraje ve visu minimálně 21 dnů.

O PRODEJNĚ U STRAČENY

Dnes již vyhlášená farmářská prodejna a vyzrávárna masa ve Svinově s jedinečným sortimentem byla otevřena loni na jaře. Za více než rok existence si získala stálou klientelu, počet nových zákazníků se dále rozšiřuje a jsou to nejen milovníci kvalitního, vyzrálého hovězího a vepřového, ale také majitelé mnoha ostravských restaurací. U Stračeny si zákazníci mohou rovněž vybrat ze širokého sortimentu kravských, kozích a ovčích sýrů, tvarohů a dalších výrobků z mléka. Tyto produkty jsou zpracovávány na farmě v Klokočově tradičními ručními postupy. Výrobky mají certifikát EKO–BIO.

SPECIALITA PODNIKU

SPECIALITA PODNIKU. Letní specialitou je Stračena hovězí burger podávaný v domácí sezamové bulce s gratinovaným kravským domácím sýrem, restovanou slaninou, zastřeným vejcem, salátovými lístky, cibulkou, rajčaty a nakládanou okurkou.

Letní specialitou je Stračena hovězí burger podávaný v domácí sezamové bulce s gratinovaným kravským domácím sýrem, restovanou slaninou, zastřeným vejcem, salátovými lístky, cibulkou, rajčaty a nakládanou okurkou. Jídlo se podává s domácí pikantní majonézou a ručně připravovanými smaženými hranolky. Cena je 159 korun. V nabídce jsou i levnější verze burgerů – studentský za 99 korun nebo farmářský za 139 korun.
Foto: Deník/Pavel Sonnek