Všichni tři velcí dodavatelé elektřiny společnosti ČEZ, E.ON a Pražská energetika už uvedli, že ceny v příštím roce zvyšovat nebudou. Zároveň potvrdili, že lidé mohou ušetřit hlavně využitím nových produktů.

Průměrné ceny pro rok 2015 pro zákazníky ČEZ z řad domácností tak zůstanou podle mluvčí Soni Holingerové na úrovni těch letošních.

„Neplatí to však pro ty, kteří si zvolí produktovou řadu Garant, čímž získají cenu silové elektřiny o deset procent nižší než cena silové elektřiny u produktové řady Comfort. A tato cena může jen klesat, nebude stoupat. V případě výběru produktové řady Garant uzavíráme se zákazníky nové smlouvy. ČEZ má v současnosti v Moravskoslezském kraji čtyři sta tisíc zákazníků z řad domácností," uvedla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Alternativní dodavatel Centropol Energy v případě elektřiny hlásí pro příští rok mírný pokles cen.

„Počet zákazníků se neustále mění a nelze ho úplně přesně spočítat. Obecně lze ovšem konstatovat, že Moravskoslezský kraj je pro naši společnost jednou z nejvýznamnějších lokalit a i v letošním roce jsme zde získávali nové spokojené zákazníky. Výrazně více jich přibylo u elektřiny, ale stále více zákazníků využívá také výhodu spojení odběru elektřiny, plynu a levného mobilního telefonování," doplnil Ladislav Šticha ze společnosti Centropol Energy.

Zlevnili už v říjnu

„Už v polovině října jsme výrazně, to je o více než deset procent, zlevnili komoditní část ceny elektřiny v produktu Optimal. Další snížení konečné ceny pro zákazníky zajistí pokles výše distribuční platby oznámený regulátorem. Samozřejmě nadále platí, že s uzavřením smlouvy si zákazník kromě vyplaceného bonusu zajistí jistotu klesající ceny v následujících třech letech," vysvětlila Linda Ešková, regionální mluvčí RWE. Tato společnost dodává nejen zemní plyn, ale také elektřinu.

Alžběta Šťastná z Bohemia Energy uvedla, že obchodní složka ceny, kterou ovlivňuje dodavatel, zůstane od 1. ledna 2015 stejná jako v letošním roce. „Ostatní položky ceny jsou regulované. Ty se od 1. ledna 2015 v Moravskoslezském kraji mírně sníží. Celková cena se tedy mírně sníží. V průměru asi o půl procenta. Zde je důležité podotknout, že i když silová elektřina v letošním roce významně zlevnila, koruna stále oslabuje, mimo jiné v souvislosti s prohlášením České národní banky o prodloužení režimu devizových intervencí do roku 2016. To má samozřejmě vliv na ceny energií, neboť komodity nakupujeme na burzách, kde se obchoduje v eurech," dodala Alžběta Šťastná.