Devítimilionová investice umožní nárůst obratu již v letošním roce o více než 30 procent, řekl generální ředitel společnosti Aleš Herma. "Přes nepříliš vysoký objem této investiční akce je naše činnost na Ukrajině přijímána vysoce pozitivně," dodal.

Ukrajinská dceřiná firma bruntálského producenta v roce 2006 vykázala obrat 20,5 milionu korun, letos podle Hermy dosáhne nejméně 26 milionů a bude zaměstnávat třicet pracovníků. V cílovém stavu bude obrat na Ukrajině činit 50 milionů korun ročně, řekl už dříve Herma. Alfainterplast se kromě Ukrajiny zaměřuje rovněž na trhy pobaltských států, Běloruska i Ruska.

Společnost Alfa Plastik je největším českým výrobcem plastových přepravních obalů. Vyrábí přepravky pro potravinářský průmysl, pro farmaceutické distribuční společnosti a pro manipulaci s odpady, vyrábí také plastové díly pro automobily i formy pro vstřikování plastů. Firma loni koupila krachující podnik Strojplast v západočeském Tachově, získala tím 40 procent nových výrobních kapacit a 220 nových zaměstnanců. Nyní Alfa Plastik zaměstnává 800 lidí a očekává, že letos překročí miliardovou hranici obratu. Loňský obrat činil 855 milionů korun, což je o 210 milionů více než v roce 2005.

Akciová společnost Alfa Plastik vznikla osamostatněním závodu bývalých Lisoven nových hmot Vrbno pod Pradědem v roce 1995. Jejím většinovým vlastníkem je ostravská firma PAC.