Nově se v moravskoslezském regionu v prvních třech letošních měsících začalo stavět 575 bytů - ve srovnání se stejným obdobím loni je to o 12 bytů méně. Nové byty na severu Moravy vznikají především v rodinných domech, kde jich za první tři měsíce bylo zahájeno 338 a dokončeno 270. V celé republice se počet zahájených bytů zvýšil o půl procenta na 9165.

Pavel Ševčík, šéf krajské rady Svazu podnikatelů ve stavebnictví, si myslí, že nižší tempo bytové výstavby v Moravskoslezském kraji je jen krátkodobým výkyvem. "Nechci dělat soudce, ale jsem optimistou. V dlouhodobém horizontu zcela jistě půjdou nahoru zahajované i dokončované byty. Naši developerští partneři hovoří o tom, že množství připravované bytové výstavby v kraji je velice masivní," řekl Ševčík.

V počtu nových bytů v kraji vede podle odborníků Ostrava a její okolí. Tradičním místem developerské výstavby je i Čeladná na Frýdecko-Místecku, kde se staví desítky nových bytů. Bytová výstavba zamířila i na Opavsko a do dalších míst kraje.