Požár vznikl kvůli technické závadě na dopravníkovém pásu, který přepravuje snesená vejce.

Zaměstnanci drůbežárny se snažili zachránit, co se dalo. „Když přijeli hasiči na místo požáru, zaměstnanci, vybavení rouškami (místo možná očekávané paniky), srdnatě bojovali s živlem práškovými hasicími přístroji. Tím měli zasahující hasiči další práci usnadněnu. Zaměstnanci byli zřejmě vhodně proškoleni pro podobné situace…“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Při požáru ¨navíc přestala, patrně vlivem vysokých teplot, fungovat klimatizace. „Hasiči vedle likvidace ohně pomáhali zaměstnancům drůbežárny vynášet živou drůbež i mrtvé kusy udušených slepic a kohoutů,“ popsal práci hasičů Petr Kůdela.

Předběžná škoda byla odhadnuta na téměř milion korun, ale hasičům se podařilo zachránit hodnoty za zhruba dva a půl milionu korun. Požár dostali hasiči pod kontrolu zhruba během půlhodiny, dohašování s rozebíráním pásu i konstrukcí drůbežárny jim zabraly další tři hodiny.

Navzdory snaze zaměstnanců drůbežárna a zásahu hasičů většina chovaných zvířat nepřežila, z valné míry se udusila. „Z 9600 kusů drůbeže nepřežilo kolem 7000 kusů. Patrně hlavně na následky udušení,“ potvrdil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Drůbežárna byla chovná, vajíčka nesloužila ke konzumaci ale k chovu nových kuřat.