Osmačtyřicetiletá žena pila alkohol společně se svým pětapadesátiletým známým. Podle policie pili alkohol z neokolkované láhve.

„Hodinu po sobotní půlnoci byli záchranáři přivoláni k pacientce z Havířova, které měla udávat dechové obtíže, poruchu zraku a nevolnost. Osmačtyřicetiletá žena se záchranáři nekomunikovala, lékař zjistil poruchu vědomí. Příznaky jejího stavu, který byl život ohrožující, svědčily pro možnost intoxikace metylalkoholem. Posádka ženě zajistila žilní vstup, podala kyslík, a připojila postiženou k monitoru srdeční činnosti. Pacientka pak byla převezena na urgentní příjem místní nemocnice," informoval mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Případ vyšetřuje policie, která přiměla k lékařskému vyšetření i muže, který pil stejný alkohol.

„Vzhledem ke zjištěným okolnostem apelovali policisté také na muže, který měl požívat alkohol společně s touto ženou, aby se i on podrobil lékařskému vyšetření. Následnými analýzami byla detekována intoxikace methylalkoholem obou zúčastněných, muž je rovněž hospitalizován v nemocnici. Oba zúčastnění měli požívat alkohol z lahve, která nebyla okolkována. Vzhledem k aktuální události opakujeme apel na veřejnost, aby nepožívala alkohol neznámého původu, z lahví neopatřených kolky. Počet intoxikovaných přeživších metylakoholem v Moravskoslezském kraji se tak zvýšil na 37 osob," sdělila krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Stav otrávené ženy je kritický, muž je na tom lépe

"Žena je hospitalizována na našem ARO, je v bezvědomí a napojena na plicní ventilaci. Její stav hodnotíme jako kritický a v porovnání s pacienty, které jsme tady s otravou alkoholem měli, patří mezi ty nejtěžší. Muž byl přijat na JIP interního oddělení. Jeho stav není tak vážný. Oba pacienti dostávají dávky léku fomepizol," řekl Deníku primář ARO havířovské nemocnice Robert Bocek.

V nemocnici mají nyní hospitalizované tři pacienty. Dva přijaté v neděli a jednoho mladšího muže z dřívějška, který už po několikatýdenní úspěšné léčbě rehabilituje a brzy by mohl být z nemocnice propuštěn.