Motoristé i přes varování meteorologů vytáhli svá vozidla. Mnozí ale situaci podcenili. Výsledkem byly drobné i vážné nehody a dlouhé kolony vozidel. Problémy měli zejména řidiči na letních pneumatikách a také kamiony. Ty na řadě míst dopravu zcela ochromily.

Po ránu v obci Ropice na Frýdecko-Místecku polský kamion narazil do mostní konstrukce betonového oblouku. „Kabina kamionu, který vezl čtyřiadvacet tun plechů, se nárazem utrhla a skončila v mezeře mezi silničním mostem a lávkou pro pěší, čelní stranou dolů. Hasiči museli zraněného řidiče vyprostit, když pomocí průbojníku rozbili sklo od kabiny. Byl při vědomí a komunikoval. Hasiči jej předali záchranářům," řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. Řidič utrpěl středně těžká poranění hlavy.

Vážná nehoda kamionu v Ropici, kterému se při najetí na mostní konstrukci utrhla kabina.

Další zahraniční kamion, tentokrát ruský, nezvládl jízdu v Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Dostal smyk a zablokoval silnici. Vše se obešlo bez zranění. Na místo vyrazily tři jednotky hasičů, pomáhal i vyprošťovací speciál Mercedes Bizon.

Jiný nákladní automobil blokoval cestu na frekventované křižovatce ulici Rudné a 17. listopadu v Ostravě.

Nejvážnější dopolední nehoda se stala poblíž Hodoňovic na Frýdecko-Místecku

Vyžádala si tři zraněné. Nejhůře dopadla žena, která zůstala zaklíněna v autě. „Utrpěla těžké zranění s hlavy a mozku, byla v bezvědomí a ohrožena na životě," řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Záchranáři ošetřili také padesátiletého muže se středně těžkým poraněním hrudníku a šestiletou dívku s poraněním nohy.

Další z vážnějších nehod se před devátou ranní odehrála u Ludgeřovic. Záchranáři tu museli vyrážet k události, při níž došlo ke středně těžkému zranění teprve šestiletého chlapce. Šlo o následek bouračky, ve které došlo pravděpodobně vlivem povětrnostních podmínek ke střetu osobního auta a náklaďáku. Malému pacientovi byla okamžitě poskytnuta prvotní neodkladná lékařská péče a následně byl transportován do nemocnice.

Sníh působil problémy ve všech regionech Moravskoslezského kraje. Hlášení o potížích přišly i z Olomouckého kraje. Na dálnici D1 se ve směru na Olomouc srazilo na 307. kilometru několik aut. Nikdo nebyl vážně zraněn, kvůli nehodě se však tvořily kolony - více zde.

Kolem poledne vydatné sněžení ustalo a meteorologové odvolali varování před dalšími sněhovými přívaly, v platnosti ale zůstalo varování před sněhovými jazyky.

Sníh komplikuje dopravu také v Havířově

Největší problémy měli řidiči nákladních vozidel. Některým museli s vyjetím kopců pomáhat hasiči, jako například v Havířově-Dolní Suché. V sousední Horní Suché kamion havaroval do svodidel. Jízdu nezvládla ani řidička osobního automobilu, která nabourala do svodidel uprostřed křižovatky Orlovské a Vodní ulice. Tyto nehody se obešly bez zranění.

Několikaminutové komplikace způsobil nákladní automobil s přívěsem havířovské autoškoly, který uvízl ve stoupání na Okrajové ulici v Havířově-Podlesí. Auto se postupně dostalo až do protisměru, což zablokovalo oba jízdní směry. S vypětím všech sil se řidiči nakonec podařilo kopec vyjet.

"Od rána evidujeme několik dopravních nehod. Všechny jsou lehčího rázu a vesměs šlo o poškození karosérií vozidel, případně svodidel a dopravního značení. Nemáme hlášeno žádné vážnější zranění. Policisté asistují také u událostí, kdy uvíznuté nákladní automobily nebo autobusy blokují dopravu. Řidičům doporučujeme maximální opatrnost a předvídavost," řekla před 9. hodinou policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Zdroj: Youtube