Nový majitel zámku, kterým je karvinský podnikatel a spolumajitel firmy Tresles Zdeněk Maďa, intenzivně pracuje na tom, aby mohl co nejdříve otevřít. Neoficiálně se mluví o 1. květnu, ovšem když se podíváte, kolik je třeba do té doby udělat, bude do „na knap".

V úterý po poledni tam kmitalo několik desítek řemeslníků před budovou a v parku, další pracovali uvnitř. Najednou se dokončují chodníčky, rozvody zavlažování a osvětlení, na střeše je vidět klempíře, zároveň k budově couvá dodávka s částmi vzduchotechniky do kuchyně… Prostě cvrkot.

Místní sledují práce na opravě zámku s potutelným úsměvem. „Bude to určitě pěkné. Ale nevím, jestli to za týden stihnou. Každopádně se tam maká téměř non stop. Prý tam má být příští středu svatba," prozradil muž, jehož zahrada se zámečkem bezprostředně sousedí.

„Slyšela jsem, že má být i vinotéka. Sklepy tam v minulosti byly, ale byly zasypané," říká jeho žena. „A říká se, že si pozvali Karla Gotta," dodává.

Podle neoficiálních informací má být v zámku hotel, restaurace a snad i wellness. Nikdo ale nic neví oficiálně, vše se šíří tzv. od úst k ústům. Ani redakci se nepodařilo od majitele budovy získat jakékoli oficiální vyjádření.

Pouze starosta obce Marian Lebiedzik Deníku potvrdil, že revitalizace a parkové úpravy se nedějí na popud obce. „Pokud vím, zámek včetně parku má nového majitele," řekl Lebiedzik.

Zámek před 2. světovou válkou patřil hrabatům z Larisch-Moennichu a od nich jej koupil místní obyvatel. V pohnutých 50. letech jej „za korunu" prodal obci. Ta ho po roce 1989 převedla družstvu Jednota. Potomci posledního soukromého vlastníka získali zámek v restituci koncem 90. let minulého století. Poslední rozsáhlou opravou prošel v polovině 80. let a několik let v něm byla restaurace, obřadní síň a salónky pro pořádání nejrůznějších akcí.