„Chceme, aby se co nejvíce domů na kanalizaci napojilo. Ne všichni však mají na napojení dostatek peněz, proto jsme se rozhodli napojování na kanalizace podpořit a lidem budeme poskytovat bezúročné půjčky na výstavbu kanalizačních přípojek. V rozpočtu města jsme pro tyto účely vyčlenili jeden milion korun," řekl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Žadatelé o půjčku musí splňovat některé kritéria, např. musí vlastnit dům v Bohumíně a chtít jej napojit na stávající či nově budovanou kanalizaci, která vede do čistírny odpadních vod. Na jednu nemovitost si lze vzít jen jednu půjčku, získá ji ten, kdo nemá dluh vůči městu, kdo není v insolvenci a jehož nemovitost není zatížena exekucí. Doba splatnosti půjčky je dva roky od podpisu smlouvy, v pravidelných měsíčních splátkách. „Podmínek je ale více, včetně sankcí," řekl Macura.

Podpora domkařů, aby se připojili na kanalizaci, je jen jednou z řady ekologických aktivit radnice, které v Bohumíně běží. V rámci kampaně Chovám se ekologicky mohli už dříve majitelé rodinných domů získat zdarma speciální nádobu na rostlinný odpad a pětisetkorunovou slevu na její vývoz.

Podmínkou získání slevy bylo ekologické chování jako například vytápění domu ekologickým palivem, třídění odpadů, využívání sběrných dvorů, napojení na kanalizaci tam, kde tato možnost je, a souhlas s případnou kontrolou „ekologického přístupu".