Donedávna platil za jednohrob o rozměrech 3,6 metrů čtverečních osm set korun na deset let, teď se pro něj cena rapidně zvedla. „Vzal jsem si víc peněz než odvykle, protože jsem čekal nějaké zvýšení, ale to co přišlo je trochu moc. Dokonce mi pochybilo peněz, takže jsem musel zaplatit jen na osm let," řekl Orlovan.

Za hrob totiž i se službami zaplatil 2188 korun.

A rapidního zvýšení se obává také Karviňanka Eva Kazíková. Ta dokonce uvažuje o tom, že by ostatky své maminky nechala převézt do Karviné. „Platili jsme za hrob dva krát jeden metr všeho všudy tisíc korun za devět let. Nyní se to zvedlo, od ledna bych prý měla platit něco přes dva tisíce," řekla Eva Kazíková.

Navíc se jí nelíbí ani kvalita služeb. Ta podle jejích slov neodpovídá ceně.

„Srovnám to s Karvinou, která má vyasfaltované chodníky, má dlaždičky kolem hrobů, aby tam nerostla tráva. A Orlová? Tam si musíte vyšlapat cestičku k hrobu a trávu kolem něj vysekat," zlobí se žena.

Podle mluvčí Orlové Nataši Cibulkové došlo ke změně v roce 2012 v souvislosti se Zákonem o pohřebnictví. „Do té doby se hroby nepřeměřovaly a paušál představoval částku ve výši 150 korun za rok pro jednoduchý hrob bez ohledu na velikost," vysvětlila mluvčí města.

Město: Nový způsob je spravedlivější

Do cen se prý také promítlo zvýšení DPH. Nový způsob je prý mnohem spravedlivější než ten minulý. „Je ale samozřejmě pochopitelné, že se to lidem, kteří platili celý život mnohem méně, nelíbí," dodala Nataša Cibulková. Lidé s menším hrobem tak platí méně než ti, kteří kteří mají hrob větší. Ocenění nájmu hrobových míst se řídí zákonem, kterým jsou pro jednotlivá léta vyhlašovány maximální ceny pro nájem hrobových míst.

„Aktuální maximální cena je zákonem stanovena na 25 korun za metr čtvereční za rok. V Orlové je tato cena stanovena na osm korun," upozornila mluvčí.

Kromě toho lidé platí také za služby spojené s nájmem. Což je v Orlové 68 korun za metr čtvereční. „Zde jsou zahrnuty práce, jako je oprava oplocení hřbitova, ořezy stromů a keřů, kosení trávy nebo oprava laviček a zpevněných ploch," sdělila Nataša Cibulková.