Dálkový autobus mezi Jeseníkem a Valašským Meziříčím vyjede v sobotu 10. prosince naposledy. Dopravce jej ruší kvůli ztrátovosti. Zejména obyvatele odlehlého Jesenicka nazlobila zpráva, že přijdou o další spojení se zbytkem republiky.

Dálková autobusová linka 940058 je další z řady významných spojů, které v jesenickém regionu skončily.

Tato linka dnes v různých variantách spojuje Jeseník, Mikulovice, Zlaté Hory, Heřmanovice, Vrbno pod Pradědem, Andělskou a Světlou Horu, Bruntál, Horní Benešov, Holasovice, Opavu, Nový Jičín, Fulnek, Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm.

„Spousta mladých jezdí na školy v Opavě. Navíc je to nejrychlejší a jediný přímý spoj z Jeseníku do Bruntálu," řekla studentka Martina Pěničková.

Ivo Muras z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje sdělil, že ke zrušení linky vedlo neobjednání dopravy na území Olomouckého kraje. To by znamenalo ztrátu tržeb a prohloubení ztrátovosti jejího provozu. Podle ředitele organizace KIDSOK, která v Olomouckém kraji organizuje veřejnou dopravu, olomoucké hejtmanství linku z Jeseníku do Rožnova nikdy nedotovalo. Spojení s Moravskoslezským krajem zajišťují jiné spoje.

„Víme, že na území Moravskoslezského kraje nejsou tato spojení shodná s linkou 940058, ale tyto parametry nejsme na území jiného kraje schopni ovlivnit," sdělil Jaroslav Tomík.

Dodal, že pokud dopravce ruší ztrátové komerční linky, nebývá je možné plnohodnotně nahradit a platit jejich ztrátu z veřejných prostředků. „Tyto finance rovněž nelze použít, pokud existuje i jiná forma spojení, to je po železnici," dodal Jaroslav Tomík.

Jesenicko s Bruntálskem budou i nadále spojovat dálkové autobusy do Ostravy, přes Rýmařov do Olomouce a místní linka ze Zlatých Hor do Vrbna pod Pradědem. V provozu zůstanou i spěšné vlaky do Krnova.