Šofér nákladního vozu s polskou poznávací značkou zřejmě nechtěl volit podstatně delší objízdnou trasu před Bruntál, to se mu ale nevyplatilo. Je nepochopitelné, že i přes nepřehlédnutelné zákazové značky se po silnici vydal do stoupání na sedlo, kde právě v těchto dnech dělníci pokládají nový asfalt.

„Řidič přijel až do míst, kde se právě pracovalo a začal se otáčet. Při tom narazil do svodidel a válce, kterému poškodil dveře a rám. U nákladního vozu byla poničena kromě kabiny a návěsu také palivová nádrž, ze které začala vytékat nafta nafta na nový povrch silnice," uvedla mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Šofér ovšem i s proraženou nádrží pokračoval směrem na Jeseník, značný úsek silnice tak znečistilo vytékající palivo. Kamion policisté zastavili v Bělé pod Pradědem. Na místo přijeli také hasiči, kteří se snažili zabránit ještě větším škodám.

„Nafta ze stojícího kamionu unikala na silnici a částečně do kanalizace. Hasiči ihned tekoucí palivo přehradili, zabezpečili kanalizaci a naftu jímali. Postupně ucpali všechny kanály a preventivně je posypali sorbentem," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Do řeky Bělá se pohonná hmota nedostala. Situaci monitoroval i pracovník odboru životního životního prostředí jesenické radnice. „Dopadlo to dobře, hasiči byli natolik rychlí, že žádné znečištění životního prostředí nenastalo," uvedl Martin Řeha z Městského úřadu Jeseník.

Předběžné následky jsou sice vyčíslené na šest milionů korun, není ale vyloučeno, že budou ještě větší. Zástupce stavební firmy, která rekonstrukci jižní strany Červenohorského sedla provádí, se k události vyjadřovat nechtěl. Pouze uvedl, že rozsah škod na čerstvě položeném asfaltu se teprve zjišťuje.

Řidič kamionu prozatím zaplatil blokovou pokutu. Jeho jednání policisté prozatím řešit jako takzvanou škodní událost. „To znamená že vše prověříme, zadokumentujeme a podklady předáme příslušné pojišťovně. Ta pak bude rozhodovat o náhradě škody," doplnila Tereza Neubauerová. Cesta přes sedlo by se měla otevřít 9. června.