Do akce se před půl sedmou zapojila nejen Horská služba, ale i zdravotníci se sanitkou a vrtulníkem. Horští záchranáři po příjezdu zjistili, že lidé, kteří nehodu nahlásili, zatím provádějí nepřímou masáž srdce.

„Muž byl stále v bezvědomí a nedýchal. Naši členové i zdravotníci, kteří dorazili současně, se ihned zapojili do resuscitace. V té pokračovali i po příletu vrtulníku s lékařem," upřesnil k zásahu náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica. Pokusy obnovit muži životní funkce trvaly přibližně 45 minut.

„Cyklista byl ihned po pádu v bezvědomí a bezdeší. Ve snaze obnovit krevní oběh pokračovali za použití přístrojů a léků i záchranáři. Lékař zjistil, že si muž vážně poranil hlavu a páteř. Přes veškerou snahu se týmům ani po třičtvrtěhodinovém úsilí nepodařilo obnovit činnost mužova srdce a lékař musel konstatovat smrt," potvrdil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

„Cyklista měl veškeré bezpečnostní vybavení, jaké doporučujeme. Faktem ale je, že v horách se v této době už brzo stmívá," okomentoval nehodu náčelník Radim Pavlica. Proto varoval všechny milovníky horských kol a výletů, aby se raději vždy snažili do cíle dojet ještě za denního světla.

Okolnosti nehody a příčinu úmrtí už začala prošetřovat Policie ČR. „Dotyčný při průjezdu mírné levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy, načež vyjel mimo silnici a narazil do náletové dřeviny. Nárazem byl odhozen zpět na komunikaci," popsala tragickou havárii policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Tragické následky měla další nehoda jednatřicetiletého cyklisty, kterého o den dříve srazilo auto ve Frýdlantu nad Ostravicí. V kritickém stavu byl transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde nakonec zraněním podlehl.