Odpověď na tuto otázku hledáme spolu se čtenáři v letní hlasovací soutěži Deníku. Minulý pátek jsme vám stručně představili všech padesát nominovaných osobností z jednotlivých kategorií, které jsou: 1) Sportovci; 2) Osobnosti kultury; 3) Vědci, myslitelé a lékaři; 4) Bojovníci za svobodu; 5) Osobnosti veřejného života.

Dnes se už podrobněji podíváme na první desítku, ze které může vybírat v hlasování na www.msdeník.cz své favority pro závěrečné velké finále. Kteří tři sportovci se díky vašim hlasům probojují do finálové patnáctky, ze které pak vzejde na konci prázdnin celkový vítěz? Hlasování pro osobnosti prvního kola – SPORTOVCE – bude na webu probíhat od dnešní dvanácté hodiny až do příštího čtvrtku rovněž do dvanácti hodin.

O celkovém vítězi soutěže Nej osobnost kraje pak v závěru léta rozhodnou čtenáři Deníku už nejen pomocí hlasování na internetu, ale i přes papírové kupony, které v novinách několikrát otiskneme.
Věříme, že vám tato letní soutěž přinese nejen hodně zábavy, ale i zajímavých informací o lidech, kteří mohou mít do jednoho napsaný před jménem titul výrazná osobnost Moravskoslezského kraje.

Fotbalista Milan Baroš.Zdroj: Deník1) Milan Baroš (1981)
Odchovanec ostravského Baníku byl jedním ze symbolů úspěšné éry Karla Brücknera u fotbalové reprezentace. Svými góly dotáhl Čechy ke zlatu na ME „jedenadvacítek" 2002, k bronzu na EURO 2004 v Portugalsku, jehož byl nejlepším střelcem, i na MS 2006 do Německa.

Účastnil se také evropských šampionátů 2008 a 2012, po němž kariéru v národním týmu ukončil. Jméno si útočník udělal ve Francii, Turecku a především v Anglii, kde získal v roce 2005 s Liverpoolem po památném finále proti AC Milán trofej Ligy mistrů. Bývalý hráč Portsmouthu, Lyonu, Aston Villy, Galatasaraye či Mladé Boleslavi bude v nové sezoně působit v Liberci.

Mořeplavec Richard Konkolski.Zdroj: Deník2) Richard Konkolski (1943)
Rodák z Bohumína je nejslavnější český mořeplavec. Vyhrál řadu námořních závodů, několikrát sám obeplul zeměkouli. Například jako teprve druhému člověku v historii a vůbec prvnímu kontinentálnímu Evropanovi se mu povedlo sólo obeplout svět dvakrát v obou směrech (ze západu na východ a z východu na západ). Je držitelem mnoha československých, evropských i světových prvenství a rekordů. Dnes pořádá besedy a věnuje se psaní. Velkou část svých poznatků, vzpomínek a zážitků z plaveb popsal a „přenesl" do knižní podoby.


Tenistka Petra Kvitová.Zdroj: Deník3) Petra Kvitová (1990)
Nejlepší česká tenistka současnosti pochází z Fulneku. Do světa profesionálního tenisu vstoupila před deseti lety. Na okruhu WTA vyhrála sedmnáct turnajů v ženské dvouhře. Jejími největšími úspěchy je dvojnásobný triumf na nejslavnějším turnaji světa ve Wimbledonu (2011 a 2014) a také zisk čtyř trofejí pro vítěze týmového Fed Cupu. V roce 2011 ovládla také prestižní Turnaj mistryň, je držitelkou řady individuálních ocenění. Na žebříčku WTA byla nejvýše na druhém místě.

Tenista Ivan Lendl.Zdroj: Deník4) Ivan Lendl (1960)

Nejlepší český mužský tenista historie se narodil v Ostravě. Během své bohaté kariéry vyhrál dvakrát s československou reprezentací Davisův pohár, sám pak získal osm grandslamových titulů ve dvouhře, ovšem ten nejslavnější z Wimbledonu mu chybí. To se mu povedlo alespoň jako trenérovi, jelikož v letech 2013 a 2016 byl jako kouč u triumfů Brita Andyho Murrayho.

Celkem strávil 270 týdnů na pozici světové jedničky, což jej řadí v historii na třetí místo za Rogera Federera a Petea Samprase. V knize Moderní Encyklopedie Tenisu zahrnul Bud Collins Lendla do seznamu 21 největších hráčů tenisu v období let 1946 až 1992.

Automobilový závodník Karel Loprais.Zdroj: Deník5) Karel Loprais (1949)
Bývalý český automobilový závodník s vozem Tatra, který v současnosti žije ve Frenštátu pod Radhoštěm, je šestinásobným vítězem slavného a nejtěžšího závodu Rallye Dakar v kategorii kamionů (1988, 1994, 1995, 1998, 1999, 2001).

Díky svým úspěchům je několikanásobným držitelem čtenářské a novinářské ankety Zlatý volant a spolu s motocyklovou legendou Františkem Šťastným se v anketě Autoklubu ČR stal v únoru 2000 závodníkem století. V květnu 2011 byl jmenován vládním zmocněncem pro oblast bezpečnosti silničního provozu. V jeho šlépějích jde dál synovec Aleš.

Skokan na lyžích Jiří Raška.Zdroj: Deník6) Jiří Raška (1941 – 2012)
Byl český skokan na lyžích, který jako první československý sportovec v historii vyhrál zlatou medaili na zimní olympiádě (Grenoble 1968, střední můstek). Na stejných hrách pak získal ještě stříbro na velkém můstku. Díky tomu i dalším úspěchům (vítěz Turné čtyř můstků 1970/1971) se stal českým lyžařem století. Skokům na lyžích se věnovali i jeho vnuci Jan a Jiří Mazochovi. Po smrti Jiřího Rašky v roce 2012 se koná v jeho rodném Frenštátu pod Radhoštěm každoroční memoriál, který se letos na konci srpna uskuteční již popáté.

Horolezec Leopold Sulovský.Zdroj: Deník7) Leopold Sulovský (1954)
Slavný horolezec se v roce 1991 stal prvním Čechem, který vystoupil na nejvyšší horu světa Mount Everest. O čtrnáct let později byl také vedoucím výpravy při úspěšném výstupu Libora Uhra na K2. V posledních letech proniknul do politiky, kde v roce 2012 kandidoval za hnutí Ostravak v senátních volbách, v jejichž druhém kole také uspěl. Pochází z Nového Jičína, nyní žije v Ostravě. Je ženatý a má dvě děti.

Hokejový trenér Vladimír Vůjtek starší.Zdroj: Deník8) Vladimír Vůjtek st. (1947)
Úspěšný československý hokejový útočník a později i uznávaný trenér se narodil a dodnes žije v Klímkovicích. Prakticky celou kariéru strávil ve „svých" Vítkovicích. Velké trenérské jméno si vydobyl také v Rusku, kde hned ve svých prvních dvou sezonách vyhrál s Lokomotivem Jaroslavl tamní ligu. V roce 2002 byl tak vyhlášen nejlepším trenérem soutěže.

V posledních letech (2011-2015) vedl slovenský a český (2015-2016) národní tým. Pak oznámil konec kariéry. Jeho syn Vladimír je také bývalý reprezentační útočník a dnes úspěšný hráčský agent.

Atlet a běžec Emil Zátopek.Zdroj: Deník9) Emil Zátopek (1922 – 2000)

Rodák z Kopřivnice je nejslavnějším československým atletem historie, jehož jméno daleko přesahuje hranice naší země. Zátopek vyhrál čtyřikrát olympijské zlato ve vytrvalostním běhu. Po prvním vítězství v Londýně (1948) triumfoval nenapodobitelným způsobem především na hrách v Helsinkách 1952, kdy vyhrál závod na 5000 i 10 000 metrů a k tomu ovládl i závěrečný maratón. Zároveň jako první člověk na světě uběhl „desítku" pod 29 minut a trať 20 kilometrů pod hodinu. Má také tři zlata a jeden bronz z mistrovství Evropy.

Oštěpařka Dana Zátopková.Zdroj: Deník10) Dana Zátopková (1922)
Oštěpařka pochází z Frýštátu na Karvinsku, je bývalou světovou rekordmankou a má řadu titulů z mistrovství republiky i Evropy. Největším úspěchem je ale olympijské zlato z Helsinek 1952, čímž dokreslila krásný příběh svého manžela, který tou dobou vyhrál závod na 5000 metrů. Zajímavostí je, že se oba narodili ve stejný den. I v 93 letech se Dana Zátopková aktivně účastní olympijského hnutí, jehož původní hodnoty vždy vyznávala. Z rukou tehdejšího prezidenta ČR Václava Klause převzala v roce 2003 státní vyznamenání Medaili za zásluhy druhého stupně.


Soutěž pořádá regionální Deník, partnerem je Moravskoslezský kraj