„Těšila jsem se, že výlet bude fajn, ale něco takového jsem vůbec nečekala. S kamarádkami jsem si hodně užila horní nádrž a krásné výhledy na Jeseníky,“ řekla žákyně osmé třídy.

Dostala tablet a jako bonus poukaz pro další žáky školy i výlet na Dlouhé Stráně s ubytováním, stravováním a jízdu lanovkou.

Exkurze do elektrárny pro veřejnost začaly na podzim 1996. V prvních měsících přicházely hlavně děti ze škol z regionu a také rodiny zaměstnanců, kteří elektrárnu stavěli.

„Brzy začalo zájemců přibývat, ale že se dostaneme za jednadvacet let až k milionu, to mě vůbec nenapadlo,“ řekl Miroslav Kopřiva.

V 80. a 90. letech působil jako šéf výstavby elektrárny a se svou firmou Energotis exkurze až do roku 2007 zajišťoval.

Veřejná dražba. Ilustrační foto.
Lyže za dvacku? Radnice vydraží opuštěné věci

Pěší a cyklisté nejsou ve statistikách

Před deseti lety exkurze převzala společnost K3 sport, která provozuje přilehlý lyžařský areál. Od zahájení provozu lanovky navštěvuje elektrárnu každoročně kolem 80 tisíc lidí.

Zhruba polovina z tohoto počtu si prohlédne také generátor a turbíny ukryté hluboko ve skalním masívu, další lidé navštíví horní nádrž. Oficiální statistiky proto sčítají počet účastníků exkurzí a pasažérů lanovky.

„Dá se říct, že reálně už elektrárnu navštívilo o několik stovek nebo i tisíc lidí přes milion, protože mnozí dojdou k horní nádrži pěšky nebo vyjedou na kole, ti ale ve statistikách zaznamenáni nejsou,“ upřesnil vedoucí střediska Kouty Petr Marek.

Elektrárna Dlouhé Stráně slouží jako obří akumulátor elektrické energie. Při jejím přebytku v soustavě vyčerpává vodu z dolní nádrže do horní, v období nedostatku ji dodává zpět do sítě.

Hraje klíčovou roli při stabilizaci energetické soustavy v Česku, kterou chrání před nenadálými výkyvy a kolapsem.

Výlet na Dlouhé Stráně
Dlouhé stráně slaví dvacáté výročí. Provozovatelé čekají obří návštěvnost