Naše redakce se na Nezmar vypravila v neděli ráno. I přesto, že sychravé počasí dávalo tušit ne příliš velkou návštěvnost, se počáteční obavy nenaplnily.

Už po vystoupení z auta jsme míjeli rodiny i jednotlivce, mířící směrem k hrázi rybníka. Z té pak všichni mohli sledovat, jak ryby z Nezmara putují k rybářům, kteří je už zcela automaticky třídili. Naše představy o množství lidí, kteří se na výlov přišli podívat, však brzy vzaly za své.

„Měli jste tady být včera, trojnásobek stánkařů a několikanásobně větší počet návštěvníků. Ještě je ale poměrně brzy, možná se to tady později nahrne," přiblížil Jiří Mižďoch z dolnobenešovského Rybářství Hodonín.

Je pravdou, že někteří stánkaři své zboží teprve chystali na pulty, jinde už prodávali na plné obrátky. Asi nejvíce v obležení byl ten, který nabízel čerstvě připravené pokrmy z ryb. Jako třeba rybí hranolky nebo smaženého kapra, jejichž charakteristická vůně se linula po celém okolí.

„Je skvělé, že tady rybí speciality připravují na místě. Lidé si tak mohou koupit, na co mají chuť. Já jsem dal přednost klasice smaženému kaprovi. Na výlov Nezmara se jezdíme dívat pravidelně. Také si vždycky koupíme nějakou rybu domů a tam si ji připravíme," konstatoval jeden z návštěvníků nedělního výlovu Jan Malý.

Aby se ryby mohly slovit, musel být z Nezmara vypuštěn milión kubíků vody. „Situaci nám trochu zkomplikoval déšť, ale ještě dnes bude rybník kompletně vypuštěn. Během pátku a soboty jsme z něj vytáhli už 840 metráků ryb, naším cílem je přiblížit se tisícovce, což tak nějak bude. Žádné rekordy však letos nepadají," podotkl Jiří Mižďoch.

Na otázku, jestli si lidé za vánočního kapra letos připlatí, odpověděl následovně: „My máme už několik let ceny stejné, měnit se nebudou ani letos. Kilo kapra stojí osmdesát korun."

Zajímalo nás, kam putují ryby, které se na místě nenabízejí k prodeji. „Míří na sádky tady do Dolního Benešova. A tam budou čekat vlastně až do doby před Vánoci, kdy je budeme distribuovat po celé severní Moravě. Lidé si je pak samozřejmě mohou přijít koupit i přímo k nám," vysvětlil Jiří Mižďoch.

Nezmar však dlouho bez vody nezůstane. Napouštět se totiž znovu začne už dnes.